Najnovije vesti

REŠEN PROBLEM VODE ZA SRBE NA KIM, DOBIJAĆE JE IZ REGIONALNOG VODOVODA: Neće zavisiti od samovolje Albanaca koji kontrolišu preradu u južnom delu Mitrovice
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

gazivode

REŠEN PROBLEM VODE ZA SRBE NA KIM, DOBIJAĆE JE IZ REGIONALNOG VODOVODA: Neće zavisiti od samovolje Albanaca koji kontrolišu preradu u južnom delu Mitrovice

Politika

Snabdevanje vodom građana Zubinog Potoka, Kosovske Mitrovice i Zvečana ubuduće neće zavisiti ni od kapaciteta, niti od dobre volje Albanaca, jer će vodu ubuduće dobijati iz novog regionalnog vodovoda u Gazivodama, a ne iz fabrike za preradu vode u južnom delu Kosovske Mitrovice.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

U novi Regionalni vodovod država je uložila 16 miliona evra, kako bi se omogućilo stabilno snabdevanje vodom u tri opštine na severu Kosova i Metohije.

Na taj način biće rešen višedecenijski problem stanovnika Zubinog Potoka, severne Kosovske Mitrovice i Zvečana.

"Možemo reći da je Regionalni vodovod završen", kaže gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović za Tanjug i navodi da je voda za piće stigla do Kosovske Mitrovice, Zvečana i do Zubinog Potoka, a uskoro će startovati stalno snabdevanje građana.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ističe da da je kapacitet Vodovoda od 150 do 200 kubnih metara u sekundi, što je i više nego dovoljno, kaže, za te tri opštine na severu KiM.

Do sada su se severna Kosovska Mitrovica i Zvečan snabdevali vodom iz Fabrike za preradu vode u Šipolju, naselju u južnom delu Kosovske Mitrovice, a usled nestabilnog dotoka vode iz južnog dela, godinama su se stanovnici te dve opštine na severu susretali sa problemima i nedovoljnom količinom vode za piće.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Primera radi, kako je ispričao Vulović, pre nekoliko dana voda je u te dve opštine bila isključena na 24 časa i niko ne zna zbog čega je to urađeno.

"Možda je kvar, ali možda i nije. Sa Albancima je jako loša saradnja i komunikacija", kaže Vulović.

Zubin Potok je bio u povoljnijem položaju, jer ima svoj nezavisni lokalni vodovod, ali, kako kaže Vulović, zbog svih problema i nesigurnosti u snabdevanju rodila se ideja da se napravi Regionalni vodovod.

Izgradnja Vodovoda počela je 2011. godine, kada je, kaže Vulović, obezbeđeno nekih 10 miliona evra.

Izgradnja, međutim, nije tekla kako je planirano, što zbog "subjektivnih okolnosti", što zbog problema na Kosovu i Metohiji.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

"Kada su u pitanju subjektivne okolnosti, među njima je i to što je bilo loše isprojektovano", kaže Vulović.

U izgradnju se, objašnjava, ponovo krenulo 2015. godine, zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji se postarao da bude obezbeđeno dodatnih šest miliona evra.

Glavna fabrika za prečišćavanje vode je u Gazivodama, nedaleko od velike brane, u opštini Zubin Potok, a od nje ide sistem cevi do Kosovske Mitrovice, dužine od 25 kilometara.

Kako je ispričao Vulović, u sastavu tog novoizgrađenog cevovoda je buster stanica u selu Jagnjenica, a pored toga izgrađen je i bazen od 100 kubnih metara i probijen tunel u dužini od 920 metara sa ulaznim građevinama.

U okviru vodovoda je i kompenzaciona komora, koja reguliše pritisak, tako da je ceo sistem, kako navodi Vulović, praktično kompletno završen.

Ono što je karakteristično je da su upravljanje i kontrola sistema automatizovani, a ceo sistem pokriven je video nadzorom.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Voda koja se obrađuje u postrojenju kako bi bila spremna za piće, uzima se iz jezera Gazivode, na temeljnom ispustu velike brane, sa 70 metara dubine.

"Voda je savršeno ispravna", kazao je Vulović i naveo primer da ako je nekoj vodi potrebno 100 grama neke hemijske supstance - hlora i slično da se dovede u stanje za piće, vodi sa Gazivodskog jezera potrebno je - dva grama.

S obzirom da se voda uzima sa70 metara dubine, nije bogata kiseonikom, a u postrojenju u sistemu aeracije, padajući u slapovima skuplja kiseonik i obogaćuje se njim i takva kroz cevi ulazi u objekat gde je sistem za bistrenje.

"Mislim da imamo jedan od najsavršenijih vodovoda u Srbiji trenutno", kazao je Vulović.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević ističe da su do sada te tri opštine na severu KiM u letnjim mesecima uglavnom "kuburile" sa vodosnabdevanjem.

"Dobijamo onoliko vode koliko je neko voljan sa južne strane da nam pusti. Situacija će sada biti potpuno drugačija", kazao je Todosijević.

Navodeći da će u potpunosti biti nezavisni po pitanju vodosnabdevanja od južne strane, Todosijević kaže da će to u velikoj meri doprineti boljem kvalitetu života Srba na severu Kosova i Metohije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...