Najnovije vesti

PRE 7 MESECI UVELI TAKSE, A SAD SE ČUDE ŠTO JE NESTAŠICA! ĐURIĆ: Albanci tiho, ali agresivno žele da oteraju Srbe
Foto: Tanjug/Sava Radovanović/nr

nestašica hrane i lekova

PRE 7 MESECI UVELI TAKSE, A SAD SE ČUDE ŠTO JE NESTAŠICA! ĐURIĆ: Albanci tiho, ali agresivno žele da oteraju Srbe

Politika

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas, povodom nestašice hrane na severu KiM, da je na delu scenario Prištine da se Srbi sa KiM proteraju tihom, ali agresivnom metodom.

"Sedam meseci nakon uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije, albanski mediji se čude otkud humanitarna katastrofa na severu KiM", ukazao je Đurić.

On je rekao da će država naći način da zaštiti svoje građane na severu KiM, te da neće ostati ni gladni ni žedni.

"Nećemo prepustiti da na silu zauzmu sever KiM. Bićemo složni i jedinstveni. Ni EU, ni ostala međunarodna zajednica nisu primenili sve mehanizme da pritisnu Prištinu da ukine takse i ja ih pozivam da reaguju pre nego što situacija eskalira", podvukao je Đurić.

Prema njegovim rečima, posednjih nedelja je prištinska granična policija počela da napada privrednike koji su uvozili i dovozili robu iz centralne Srbije.

"Ljudi su preko raznih alternativnih prelaza dostavljali hranu, Albanci su to blokirali, napadali ljude, čak je i pucano na kamion koji je prevozio osnovne namirnice. Sada prvi put imamo ozbiljne nestašice hrane", rekao je Đurić.

Ističe da Albanci zaustavljaju kamione i otimaju robu pozivajući se na dokument koji je potpisan 23. februara 2012. godine, koji je, kako je rekao, potpisao Borko Stefanović, kojim je uspostavljena granica na Jarinju i Brnjaku i raspoređena granična policija.

"Sada je ta granična policija poslata na osnovu dogovora koji je naša tadašnja vlast parafirala", ukazao je Đurić.

Naročito mu je, kaže, interesantno što svi prištinski mediji krive Srbe i Beograd za nestašicu hrane, a zapravo je na delu drugačiji scenario - scenario Prištine da se Srbi sa KiM proteraju tihim, ali agresivnom metodom, da im se život učini nesnošljivim.

Govoreći o razgovorima u Berlinu, koji je trebalo da prethode sastanku u Parizu, do koga ipak neće doći, Đurić je rekao da je to bio pripremni sastanak, da se vidi da li ima preduslova da se održi samit u Parizu.

On je istakao da je za Beograd prvi i osnovni preduslov da se ukinu takse, jer bez toga nema dijaloga, ali da su predstavnici Prištine pokazali da nisu spremni ni na šta, i da su se ponašali bahato i arogantno.

Đurić je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić konstantno upozoravao na neodgovoran stav Priština, dok se Beograd ponašao odgovorno, uz poruku Srbima na KiM da nikome neće dozvoliti da ih napada.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Hepi)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...