POTRES U REGIONU! AGENCIJA BIH OTIŠLA PREDALEKO! Bošnjaci špijuniraju gore nego Gestapo!
Foto: Dado Đilas

afera

POTRES U REGIONU! AGENCIJA BIH OTIŠLA PREDALEKO! Bošnjaci špijuniraju gore nego Gestapo!

Politika -

Iza prisluškivanja, koje je razotkrio Milorad Dodik, stoji politika i lični interes lidera SDA Bakira Izetbegovića, ocenjuju stručnjaci za bezbednost

Otkriće predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da tamošnja Obaveštajno-sigurnosna agencija (OSA) prisluškuje brojne medije, među kojima i Kurir, trese region!

Sagovornici Kurira ističu da je OSA bliska predsedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću, te da se ta agencija ponaša kao nekadašnji Gestapo (tajna policija nacističke Nemačke).

Dragan Telesković, penzionisani pukovnik Vojske Srbije koji je radio u Upravi bezbednosti, kaže za naš list da iza svega stoji politika i lični interes.

- U svetu gde nema dovoljno poštovanja ustava, zakona i propisa, gde se svako ponaša onako kakav mu je trenutni interes i trenutna želja, to je uobičajena stvar. Iza toga stoji politika i lični interes, zbog kojih se primenjuje mera slušanja, prisluškivanja. Nakon raspada SFRJ, civilne i vojne službe su počele da se formiraju u tim novoformiranim državama i vrlo je verovatno da su pod uticajem stranih službi. Ako je na čelu OSA neko ko je čovek Bakira Izetbegovića, onda je očigledno da ti koji se bave prisluškivanjem rade za njegov lični interes - kaže Telesković.

Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost, kaže da je prisluškivanje pokušaj uticaja na javno mnjenje, a da je OSA produžena ruka politike Bakira Izetbegovića.

- Obaveštajno-bezbednosna agencija se ponaša kao politički Gestapo jednog režima, koji je naučio da bude režimski, nedemokratski, ne podržava objektivnu sliku, već pokušava da medije drži pod kontrolom - smatra Galijašević.

Podsetimo, na listi prisluškivanih je nekoliko medija iz BiH, Srbije i Hrvatske.

(M. R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track