SKANDAL! TOMINI PARAZITI: Nikolićev direktor zapošljava još tri pomoćnika!
Foto: Zorana Jevtić, Nemanja Pančić

DOKLE, BRE, VIŠE

SKANDAL! TOMINI PARAZITI: Nikolićev direktor zapošljava još tri pomoćnika!

Politika -

Javnost Srbije ni posle dve godine ne zna šta tačno radi i koliko troši Kancelarija Nacionalnog saveta za saradnju s Kinom i Rusijom, kojim predsedava bivši šef države Tomislav Nikolić.

On se, međutim, i dalje ponaša kao da je zatrpan poslom, troši milione, ali i zapošljava šakom i kapom!

Ne samo da se Nikolić ne zaustavlja u svojim prohtevima već i dalje uvećava svoju ekipu. Kancelariju Nacionalnog saveta vodi Nikolićeva desna ruka Nedeljko Tenjović i ona je ovih dana raspisala konkurs za tri pomoćnika direktora, koji će povećati postojeću armiju od tridesetak zaposlenih u instituciji za koju se najčešće vezuju kritike da nema nikakve rezultate.

Raspisali konkurs

Kako je navedeno u tekstu internog konkursa, kancelarija će popuniti tri pozicije pomoćnika direktora i oni će istovremeno biti rukovodioci: Sektora za koordinaciju saradnje s Kinom, Sektora za stratešku i operativnu saradnju s Kinom i Sektora za stratešku i operativnu saradnju s Rusijom.

Mada je pre dve godine počela sa skromnih desetak zaposlenih, Kancelarija je u međuvremenu, zahvaljujući neprekidnom udomljavanju kadrova, narasla na 30 radnih mesta, koliko je navedeno u zvaničnoj sistematizaciji. U tom dokumentu se navodi da Tenjović ima i zamenika, ali i četiri pomoćnika.

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže za Kurir da je ovaj konkurs još jedna u nizu posledica prethodne „naopakosti“ ove institucije.

foto: Beta/Milan Obradović

Prohtevi

- Od početka postavljamo pitanje zašto je ta kancelarija uopšte osnovana. Ona je izmišljena da bi se zadovoljili prohtevi jednog čoveka. Prvo je pitanje za Vladu Srbije šta će nama ta institucija, a imenovanje novih pomoćnika direktora, interni konkursi, troškovi kancelarije i sve ostalo su posledična pitanja. Činjenica je da postoji kancelarija koja je bespotrebna i beskorisna i predstavlja samo trošak za građane - naglašava naš sagovornik.

Tenjović za naš list kaže da je Vlada Srbije u januaru 2019. postavila tri vršioca dužnosti pomoćnika direktora i tvrdi da nema uvećavanja birokratije.

- Interni konkurs je saglasno zakonu raspisan upravo za te pozicije i ne uvećava se broj pomoćnika direktora. Platu pomoćnika direktora utvrđuje administrativna komisija Vlade Srbije. Radi se o četvrtoj platnoj grupi - rekao je on, ne želeći da precizira o kojoj sumi je reč.

On ipak nije odgovorio na našu molbu da navede pet najvećih rezultata kancelarije, odnosno Saveta u ovoj godini.

I dalje na Dedinju

NIKOLIĆ SE NE ODRIČE DRŽAVNE VILE

Bivši šef države je odlukom Vlade Srbije uspeo da zadrži državnu vilu od 800 kvadratnih metara u Užičkoj 23, u elitnom beogradskom naselju Dedinje. Nikolić je ostao u ovoj rezidenciji i posle završetka mandata predsednika Srbije, ali je nakon nekoliko meseci od Vlade ipak dobio dozvolu da boravi u luksuznoj kući i da u njoj organizuje prijeme i boravak stranih gostiju u okviru saradnje s Rusijom i Kinom.

Rasipništvo

ZARAĐUJE DUPLO VIŠE OD MINISTARA

Kancelarija Nikolićevog saveta ove godine će potrošiti 41,2 miliona dinara, kako otkriva budžet za 2019. Plate u ovoj instituciji, koja je odlukom Vlade pre dve godine uvedena u sistem, daleko prevazilaze plate svih najviših državnih funkcionera. Tako Tenjović kao direktor kancelarije mesečno dobija čak 240.100 dinara, i to 147.100 na ime plate, a 93.000 na ime naknada za odvojen život i troškove zakupnine. On mesečno zaradi skoro duplo više nego ministar u Vladi. S druge strane, Nikolić volontira i živi od penzije koja iznosi 86.358 dinara. Kao bivši predsednik Srbije, Nikolić u kućni budžet doda i 10.924 dinara, koliko iznosi razlika između njegove penzije i plate koja pripada bivšim šefovima države.

foto: Kurir

DANAS POKLON U KURIRU! RAZLIČITE KOLEKCIJE LUKSUZNIH KUVARA: Odaberite Kurir sa edicijom koju želite

Danas vas u Kuriru čekaju različlite kolekcije luksuznih kuvara. Specijalne edicije Miljinog kuvara i Naši najlepši na većem broju strana i sa više recepata. Na svim kioscima možete da odaberete Kurir sa edicijom koju želite.

foto: Kurir

Čitajte u Kuriru!

Kurir.rs/Ivana Kljajić Foto: Zorana Jevtić, Nemanja Pančić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track