Kosovo i Metohija

VIDOVDAN NA GAZIMESTANU! NEMA PODELE, CEO KOSMET DEO SRBIJE! Tu se peva svako veče, kao reka vino teče, rodni kraju ružo majska, Orahovcu bašto rajska! Dogodine u Prizrenu! KURIR TV

Politika -

Liturgijom u Gračanici i pomenom na Gazimestanu, Srbi na Kosovu obeležili su svoj najvažniji praznik - Vidovdan.

U porti manastira koji je davne 1321. godine sagradio kralj Milutin, da traje do danas, u svojoj neokrnjenoj lepoti, okupilo se više od 1.500 ljudi, što sa Kosova, što pristiglih iz ostatka Srbije, i regiona - uskom glavnom ulicom tskali su se autobusi subotičke, beogradkse, skopske... registracije, i iz BiH.

Liturgiju je služio mitropolit Amfilohije uz sasluženje šest episkopa: raško-prizrenskog Teodisja, mileševskog Atansija (Rakite), umirovljenog hercegovačko-zahumskog Atanasija (Jevtića), Jovana slavonskog, Kirila iz Buenos Airesa i budimljansko-nikšićkog Joanikija.

foto: Nemanja Nikolić

- Srbi na Kosovu nisu manjina već najsnažniji narod u Evropi, jer nije u pitanju koliko nas je već koliko je časnih ljudi - poručio je mitropolit Amfilohije okupljenom narodu koji je u pobožnom miru i dostojanstveno slušao velikodostojnike SPC.

1 / 19 Foto: Nemanja Nikolić

Mnogo bučnije bilo je na Gazimestanu, gde je okupljanje naroda počelo nekoliko sati pre pomena najvljenog za jedan sat. Pristizalisu su autobusi sa poklonicima iz Beograda, Smedereva, Novog Pazara, Budve, kombiji iz Leskovca, Skoplja, alije najveći broj autobusa imao kosovske tablice. Prištinski novinari tvrde da je ove godine okupljen znatno veći broj nego lani.

Kosovski policajci bili su postvljeni čitavom dužinom puta između manastira i spomenika ksovskim junacima, i svi su bili veoma uslužni. Čak je jedna traka autoputa od poslednjeg isključenja bila odvojena čunjevima samo za one koji su išli na Gazmestan.

foto: Nemanja Nikolić

Skupu na ovom mestu gde se pre 630 godina odigrala Kosovska bitka, pečat su dali pripadnici desničarskih organizacija Zavetnici, Obraz, Srbska čast... a svakako su najupečatljiviji bili mladići sa metohijskom pesmom „Tu se peva svako veče, kao reka vino teče, rodni kraju ružo majska, Orahovcu bašto rajska“. Tek su baklje i diskretna navijačka obeležja na majcama svedočili da je reč o navijačima koji su skandirali „Nema podele, ceo Kosmet deo Srbije!“.

Na Gazimestanu, uz snage redovne policije, bili su uočljivi i pripadnici ROSU, čiji su dolazak propratili pojedinačni zvižduci. Nesvestan ironije, komandir trojicu njih postavio da čuvaju ulaz u gazimestnsku kulu baš ispod natpisa :“Zatočnicima slobode i nezavisnosti“...

foto: Nemanja Nikolić

Svi arhijereji SPC koji su bili u Gračanici, služili su i na Gazimestanu.

foto: Nemanja Nikolić

U Gračanici je vladika Teodosije saopštio da je uz pomoć Marka Đurića i Vladine kancelarije za KiM, ustanovljena Medalja majke Jugovića za žene koje su rodile i podižu četvoro i više dece. One su poimenično pozivane na binu i tu su im uručivana odličja.

Članovi humanitarne organizacije Srpska solidarnost – čuvari Kosova i Metohije su na Vidovadn u KBC Gračanica dobrovoljno dali krv. Došli su iz Subotice, Smedereva, Plandišta, Valjeva, Vršca i Beograda

.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track