ZATVORENE SVE RADNJE NA SEVERU KOSMETA Ugrožen život beba i porodilja
Foto: Profimedia

Kolaps

ZATVORENE SVE RADNJE NA SEVERU KOSMETA Ugrožen život beba i porodilja

Politika -

U četiri srpske opštine zatvorene sve prodavnice, pijace, pumpe, apoteke zbog taksa Prištine, čiji je cilj da stvaranjem ekonomskog geta proteraju preostale Srbe, tvrde sagovornici Kurira

U četiri opštine na severu Kosova i Metohije od juče je stavljen katanac na sve prehrambene trgovine, pekare, dućane, kioske, pijace zbog taksa od 100 odsto koje su vlasti u Prištini, predvođene Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem, pre sedam meseci uvele na svu robu iz centralne Srbije i BiH. Zatvoreno će i danas biti oko 150 radnji, a neće raditi ni benzinske pumpe, apoteke, saloni lepote, ugostiteljski objekti.

Usled nestašice hrane i lekova ozbiljno je ugrožen život oko 400 pacijenata zbrinutih u Kliničko-bolničkim centru (KBC) u Kosovskoj Mitrovici. U najvećoj opasnosti su bebe, porodilje, oboleli od malignih bolesti i dijabetesa.

Agresivne mere

Cilj Prištine je, ocenjuju sagovornici Kurira, da tim agresivnim merama i taksama osvoji sever Kosova, odnosno da stvaranjem ekonomskog geta prisili preostale Srbe na iseljenje.

Albanci su, naime, proteklih dana činili sve da izazovu humanitarnu katastrofu na severu Kosmeta, presekli su kanale dostavljanja hrane i lekova Srbima. Granična policija je oduzimala vozila s robom, čak je i pucano na kamion koji je prevozio namirnice.

Zamenik direktora KBC u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek upozorava da je zbog nestašice lekova i medicinskog materijala ugrožen život pacijenta:

- Zalihe su na izmaku. U bolnici imamo 350-400 ležećih pacijenata, među kojima su porodilje i novorođenčad, dijabetičari, oboleli od najteže bolesti. Na ivici smo humanitarne katastrofe.

Pucaju na kamione

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da Priština taksama namerava da stvori neku vrstu ekonomskog geta i natera Srbe da krenu ka centralnoj Srbije i na taj način proba da osvoji sever Kosmeta:

foto: Marina Lopičić

- Situacija na severu KiM je neizdrživa, dodatno se zaoštrila poslednjih nedelja jer je Priština zatvorila "zelenu liniju", puca se na kamione, otima se roba. Dobavljači, privrednici, ne mogu više da trpe teror Prištine, zbog čega su odlučili da zatvore radnje. Perfidnom igrom Priština pokušava da izvrši pritisak na Srbe, ideja je da se nateraju da odu ili da se sever integriše u prištinske institucije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je nedavno da Srbi na KiM neće biti gladni i da će se naći način da im se obezbede osnovne životne namirnice.

B. Bojić/Foto:Profimedia

Brojke - 1,1 milion evra dnevna šteta zbog uvođenja taksa - 228 miliona evra manje robe plasirano na KiM nego lane - 500 miliona evra bio bi gubitak za privredu na godišnjem nivou

Radoš Petrović

Akcija traje dok se ne ukinu takse

Predsednik Udruženja privrednika na severu KiM Radoš Petrović kazao je da će mera zatvorenih radnji biti na snazi sve dok Priština ne ukine takse. - Dok traju takse, dok ne možemo da nabavljamo robu normalno i radimo kao normalan svet, ovo će trajati. Ova akcija privrednika počela je spontano, pošto su jedan po jedan ostajali bez robe. Svi su se solidarisali, nije fer da neko radi, a neko ne.

Ramuš Haradinaj

Otvorićemo veleprodajne centre na severu Kosova

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj najavio je da će vlada, "zajedno s kosovskim biznismenima", otvoriti privremene veleprodajne centre u opštinama na severu Kosova kao odgovor na "pokušaj Srbije da simulira humanitarnu katastrofu". - Reč je o još jednom pokušaju Srbije da destabilizuje Kosovo i specijalnom ratu koji vode strane agenture - kazao je Haradinaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track