PRIŠTINA HOĆE DA OTME JUG CENTRALNE SRBIJE, A VULIN MU ŽESTOKO ODGOVORIO: Tači je BUDALA koja govori budalaštine kada Vučić nije u blizini!
Foto: Profimedia

Otimanje

PRIŠTINA HOĆE DA OTME JUG CENTRALNE SRBIJE, A VULIN MU ŽESTOKO ODGOVORIO: Tači je BUDALA koja govori budalaštine kada Vučić nije u blizini!

Politika -

Rezolucija o pripajanju Preševa, Bujanovca i Medveđe ušla u kosovski parlament, ali bez ikakve šanse da se sprovede u delo

Kosovski predsednik Hašim Tači rešio je da u svojoj političkoj igri za vlast zloupotrebi i Albance koji žive u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. Za Tačija i njegovu novu podmuklu nameru da kosovskom parlamentu podvali rezoluciju o pripajanju ove tri opštine Kosovu, ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da "od budale samo budalaštine možete da čujete i očekujete".

Zločinac ponavlja zločin

- Tači se nadmeće s Haradinajem ko će više mrzeti i ko će više zla naneti Srbiji. Pred Vučićem se pazi da ne kaže nešto tako glupo i uvredljivo, a kada Vučić nije u blizini, ohrabri se i govori budalaštine. Neosuđeni terorista uvek želi da ponovi zločin za koji nije kažnjen - poručuje Vulin za Kurir.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Oštar odgovor Tačiju stigao je i od direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, koji upozorava da je "raspirivanje lažnih snova o nekakvom prisajedinjenju opština Vranjske kotline samoproglašenoj državi Kosovo isto što i poziv na eskalaciju mržnje i nepoverenja među stanovnicima Preševa, Bujanovca i Medveđe". Kako je naglasio, u Preševu, gde većinski žive Albanci, Bujanovcu, u kojem više od polovine stanovništva čine nealbanski narodi, i Medveđi, gde Albanci žive u simboličnom broju, Tačijevi sunarodnici žive u miru i normalnim odnosima sa svojim komšijama Srbima, kao građani Srbije.

Pusti snovi

foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Tačijeve ideje o širenju takozvane velike Albanije na istok deo su mračnih i zauvek poraženih šovinističkih projekata i niko, a ponajmanje Albanci na jugu centralne Srbije, ne može imati koristi od reanimacije ideologija mržnje. Kao državljanin Srbije, Tači bi trebalo da zna da je većinska volja naroda Srbije svih nacionalnosti, izražena vekovima unazad, da je pokrajina u kojoj je i on rođen sastavni deo Srbije i da su separatizam i ideja o velikoj Albaniji stvar prošlosti - poručio je Đurić.

Iako je u ponedeljak ostao bez kvoruma za raspravu o svojoj rezoluciji, Tači je juče uporno pokušavao da ubedi poslanike da je pripajanje juga centralne Srbije zapravo želja i zahtev Albanaca koji tamo žive.

Nedavno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zapušio usta Tačiju, rekavši da niti on to može da ostvari, niti je istina da Albanci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi sanjaju o ujedinjenju sa samoproglašenom državom Kosovo.

Zastrašivanje Srba

Nalog za hapšenje Milana Radojičića

Sud u Prištini izdao je međunarodni nalog za hapšenje potpredsednika Srpske liste Milana Radojičića, koga sumnjiči da je umešan u ubistvo lidera Građanske inicijative Olivera Ivanovića. Tužilac iz Prištine koji istražuje ubistvo Ivanovića izjavio je da je izdat međunarodni nalog za hapšenje Radojičica, za koga se sumnja da se krije u Srbiji.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da je ovaj nalog deo specijalnog rata kojim Priština nastoji da stvori utisak da Srbi nemaju nikakvu sistemsku zaštitu i da je njihov glas nevažan, jer isključivu moć odlučivanja imaju Albanci i "njihova UČK elita".

Klimava pozicija

Tačiju ne daju ni da pregovara

Hašim Tači grčevito brani i poziciju pregovarača u dijalogu s Beogradom. Iz njegove kancelarije je juče saopšteno da će on zadržati istu ulogu u dijalogu, bez obzira na presudu ustavnog suda. Politički akteri u Prištini sumnjaju u Tačija, pa su pokušali da ga istisnu uz argument da deluje suprotno ustavu tzv. države Kosovo.

Ponovo stižu kamioni

Albanska roba u Severnoj Mitrovici

Kamioni sa hranom albanskih proizvođača ponovo su se juče pojavili u naselju Bošnjačka mahala u Severnoj Kosovskoj Mitrovici. Srpski privrednici od ponedeljka ne otvaraju svoje radnje, kao ni ugostiteljske i privredne objekte u znak protesta na takse na robu iz centralne Srbije i BiH. Na ulicama Severne Mitrovice primetna je i policija koja obezbeđuje kamione sa juga KiM. U kamionima se nalaze ulje, šećer, so, flaširana voda, sredstva za higijenu...

I. K./ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track