Ban Ki-mun s rukovodstvom Slovenije

Poseta

Ban Ki-mun s rukovodstvom Slovenije

Politika -
Razgovori sa zvaničnicima u Beogradu planirani su za ponedeljak 23. jul, narednog dana će posetiti Kosovo
1 / 5 Foto: Tanjug

LJUBLJANA - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun koji posetom Sloveniji počinje višednevnu turneju po Balkanu, razgovara danas u Ljubljani sa slovenačkim državnim vrhom.

Ban će se, kako je najavljno, sastati sa predsednikom Slovenije Danilom Tikom, premijerom Janezom Janšom i predsednikom Skupštine Gregorom Virantom. Slovenija je jedina zemlja regiona u koju Ban Ki-mun dolazi drugi put kao generalni sekretar UN. Prvi put je bio 2008. godine.

Na pitanje novinara u Njujorku, uoči posete, zašto turneju po regionu počinje baš u Ljubljani, Ban je, kako su preneli slovenački mediji, rekao da je to zbog lepih sećanja s kraja 1990-ih godina kada je bio ambasador svoje zemlje, Koreje, u Ljubljani.

Posle razgovora u Ljubljani, Ban odlazi u Hrvatsku, a potom u Crnu Goru. Razgovori sa zvaničnicima u Beogradu planirani su za ponedeljak 23. jul, narednog dana će posetiti Kosovo, a potom Makedoniju. Posetu zemljama Zapadnog Balkana u koju, kako je najavljeno, dolazi da "skrene pažnju na ovaj region u Evropi, ali i u svetu" Ban Ki Mun završava 26. jula u Bosni i Hercegovini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja