ZAŠTO SE KARAM SA SRBI? ŠTA JE REKAO DOK JA NISAM BILA TU? OVAKO RAZGOVARAJU ANA I BOJKO: Borisov tvrdi da je pogrešno shvaćen, tražio i izvinjenje od Dačića, a onda nasmejan izašao s premijerkom i rekao TAČKA! (VIDEO)
Foto: Facebook Printscreen

NEMA POTREBE ZA TENZIJAMA SA SOFIJOM, IZGLAĐEN NESPORAZUM

ZAŠTO SE KARAM SA SRBI? ŠTA JE REKAO DOK JA NISAM BILA TU? OVAKO RAZGOVARAJU ANA I BOJKO: Borisov tvrdi da je pogrešno shvaćen, tražio i izvinjenje od Dačića, a onda nasmejan izašao s premijerkom i rekao TAČKA! (VIDEO)

Politika -

JAHORINA - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je stavljena tačka na nesporazume u vezi sa izjavom premijera Bugarske Bojka Borisova o kosovskoj nezavisnosti.

Bugarska je veliki partner Srbije, istakla je Brnabić i dodala da nema potrebe za tenzijama i zatezanjem odnosa izmeđe dve zemlje. Ona se, u prilog tome, po završetku plenarne sednice Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, na Jahorini, pred novinarima pojavila zajedno sa Borisovom.

"Imamo stvarno dobre odnose i nema potrebe za tenzijama i zatezanjem tih odnosa. Imamo dosta zajedničkih projekata i samo tako treba da nastavimo. Stavili smo tačku", kaže Brnabić.

Novinare je interesovalo i šta Borisov ima da kaže, a on je kratko uzvratio: "Tačku, tačku...".

Premijerka je podsetila da je predsednik Aleksandar Vučić uspostavio dobre odnose pre svega sa premijerom Borisovom i da je njeno kao predsednice Vlade Srbije da sada te odnose čuva.

Borisov je nedavno rekao da bi Žosep Borel, kao budući šef diplomatije EU, trebalo da zastupa stav cele Unije i da bi, bez obzira što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova a druge države članice priznaju, u skladu s tim trebalo da postupa.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić potom je prokomentarisao tu izjavu Borisova rečima da stav EU nije da je KiM nezavisno i da bugarski premijer, koji tvrdi da jeste, mora da poštuje taj stav, a ne da drži pridike budućem šefu diplomatije EU Žosepu Borelu.

Predsednik Vučić je pre dva dana izrazio uverenje da će se Srbija i Bugarska, nakon varnica koje su se pojavile, ubrzo vratiti na staze odličnih odnosa i sam će se, ističe, pobrinuti za to.

Podsetio da je Bugarska priznala nezavisnost Kosova i da su tu naše razlike, a za sve ostalo smatra da imamo dobre odnose, koje ćemo, kaže, i dalje graditi.

"Smatram ovo malim prolaznim nesporazumom", podvukao je on.

O razjašnjenju situacije posle istupanja bugarskog premijera u vezi sa jednostarno proglašenom nezavisnošću Kosova i Metohije razgovaraće u Slovačkoj, na neformanom sastanku ministara spoljnih poslova članica OEBS-a, i šefovi diplomatije Srbije i Bugarske Ivica Dačić i Ekatarina Zaharijeva.

Premijer Bugarske Bojko Borisov smatra da ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić treba javno da se izvini zbog reči koje mu je uputio.

„Pitanje je da Ivica Dačić treba da mi se izvini, čim on nastavlja. Čime sam uvredio Dačića? Zašto je moje ponašanje bilo neprihvatljivo?”, rekao je Borisov novinarima.

Bugarski premijer je takođe rekao i da mu se Dačić već izvinio, ali ne u prisustvu medija.

„Četiri puta je rekao 'izvini', ali ne želi to kaže pred medijima... Da sam ja rekao nešto ružno, ja bih to uradio. Nije teško reći 'izvini'“, rekao je Borisov. Dačić je ranije komentarisao izjavu bugarskog premijera o Kosovu i preporučio mu da ne daje savete novom šefu evropske diplomatije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track