FRANCUSKI AMBASADOR MONDOLONI: Istorijska poseta Makrona, Beograd je naš glavni partner! Veliko hvala Srbiji i srpskom narodu na načinu na koji je dočekan
Foto: Predsedništvo Srbije

utisci

FRANCUSKI AMBASADOR MONDOLONI: Istorijska poseta Makrona, Beograd je naš glavni partner! Veliko hvala Srbiji i srpskom narodu na načinu na koji je dočekan

Politika -

Biću iskren, Makron smatra da Francuska na ovim prostorima nije bila dovoljno prisutna tokom poslednjih 20 godina, kaže diplomata

BEOGRAD - Ambasador Francuske Frederik Mondoloni preneo je danas da je predsednik Francuske Emanuel Makron iz Srbije otišao sa snažnom željom da Francuska bude više angažovana i prisutna u Srbiji i na Balkanu.

Srbija je glavni partner Francuske u regionu, što je predsednik Francuske Emanuel Makron jasno pokazao posetom Beogradu, kada je odlučio da poseti samo Srbiju, rekao je Mondoloni u razgovoru sa novinarim u amabasadi Francuske.

Predsednik Makron želi da Francuska igra punu ulogu u regionu, ulogu koja joj i pripada, istakao je Mondoloni dodajući da je Makron iz Beograda otputovao u Pariz sa još većom spremnošću da se dodatno angažuje u regionu.

"Biću iskren, Makron smatra da Francuska na ovim prostorima nije bila dovoljno prisutna tokom poslednjih 20 godina, posebno u Srbiji, prijateljskoj zemlji. Izuzetno smo zadovoljni ovom istorijskom posetom. Istorijskom, zato što je bila prva poseta jednog francuskog predsednika posle 18 godina i zbog izuzetno srdačnog dočeka koji mu je priređen", kazao je Mondoloni.

Na pitanje da li postoje konkretnije informacije o najavljenom sastanku u Parizu na kojem bi uz posredstvo Francuske razgovarale delegacije Beograda i Prištine, Mondoloni je ponovio da postoji mogućnost da se takav sastanak organizuje početkom jeseni, ukoliko se steknu uslovi.

"Po tom pitanju usko sarađujemo sa Nemačkom, a u kontaktu smo i sa Prištinom", rekao je francuski ambasador.

Prema njegovim rečima, status kvo na Kosovu i zaustavljeni pregovori Beograda i Prištine nisu dobro rešenje i mogu da dovedu do eskalacije tenzija na terenu.

- Rekao je jasno da nemamo magično rešenje i da znamo da je to osetljivo pitzanje za Srbiju, ali i da Francuska želi da pomogne u njegovom rešavanju", naglasio je Mondoloni, dodajući da je potrebno da, pre svega Beograd i Priština dođu do rešenja, uz posredovanje EU.

"Nije ni na Francuskoj niti na bilo kome da nameće rešenje, ali nam deluje očigledno da rešenje mora da bude kompromisno, a kompromis se ne postiže pretnjama i provokacijama", kazao je Mondoloni, upitan da prokomentariše nedavnu izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja da će Priština početi da se naoružava ako konačno rešenje kosovskog pitanja ne bude podrazumevalo obostrano priznanje.

Francuski ambasador je još jednom zahvalio srpskom narodu zbog izuzetno srdačnog dočeka predsednika Makrona, kao i zbog načina na koji je ta poseta predstavljena u srpskim medijima.

"Veliko hvala Srbiji i srpskom narodu na načinu na koji je dočekan predsednik Makron. On je bio veoma zadovoljan posetom Srbiji, slušao je šta su imali da kažu zvaničnici, civilno društvo. Ono što treba da pamtimo jeste poruka poštovanja i prijateljstva", istakao je Mondoloni.

Rekao je da je predsednik Francuske izneo poruke poštovanja za sve poginule, počevši od žrtava Prvog svetskog rata, kada su se Francuska i Srbija borile rame uz rame, ali i za sve poginule 1990-tih.

Takođe, preneo je Mondoloni, Makron je uputio i poruke podrške evropskim aspriracijama Srbije.

- Jasno je rekao da postoji put koji mora da se pređe, i nadam se da će se putevi EU i Srbije što pre spojiti", naglasio je on.

Naglasio je da je za Pariz ovo bila veoma značajna poseta i da je predsednik Makron stvarno želeo da dođe u Srbiju, te je i, kako bi što bolje upoznao ljude, zemlju i Beograd, odlučio da noći.

Osim zvaničnih razgovora imao je i sastanak sa mladima iz regiona, a video se i sa umetnicima i predstavnicima civilnog društva kako bi stekao što potpuniju sliku o srpskom društvu, preneo je ambasador.

Ukazao je da je šef francuske države imao i priliku da poseti rezidenciju Ambasade te se uverio koliko francuska ima sreću da ima ovako zdanje u Beogradu.

Sa francuske strane izuzetno smo zadovolljni ovom istorijskom posetom, zbog srdačnog dočeka i upućenih poruka, podvukao je on zahvalivši se posebno i medijima na medijskom izveštavanju.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track