Najnovije vesti

ŠEŠELJU NEMA MIRA, OPET MU PRETI HAG: Radikali mu pomagali da se brani na sudu, a sad će i oni biti uhapšeni i isporučeni
Foto: Dado Đilas

odbijena žalba Mehanizmu za krivične sudove u Hagu

ŠEŠELJU NEMA MIRA, OPET MU PRETI HAG: Radikali mu pomagali da se brani na sudu, a sad će i oni biti uhapšeni i isporučeni

Politika

Srbija je pre desetak dana podnela žalbu na odluku sudije Mehanizma za krivične sudove u Hagu - da se članovima Srpske radikalne stranke Vjerici Radeti i Petru Jojiću, optuženima za nepoštovanje suda, sudi u Hagu a ne u Srbji, a amicus curie tužilaštva (prijatelj tužilaštva) danas se usprotivo žalbi, tvrdeći da ona mora da bude odbijena.

 

U obrazloženju svog odgovora na žalbu Srbije koji je objavio Mehanizam, amicus curie tužilaštva navodi da apelaciono veće Mehanizma još nije donelo odluku da li će uopšte prihvatiti da razmatra žalbu Srbije, ali da amicus curie svoj odgovor na žalbu ipak podnosi za slučaj da Apelaciono veće dozvoli Srbji pravo žalbe.

 

 

"Žalba Srbije treba da bude odbijena. Srbija nije uspela da pokaže da odluka sudije sadrži neku konkretnu grešku u primeni prava ili da je tako nepravična ili nerazumna da predstavlja zloupotrebu njegove diskrecije", navodi se pored ostalog u odgovoru amicus curie.

 

On tvrdi da je odluka sudije pojedinca pravična i razumna i da obuhvata potpuno validno izvršavanje njegove diskrecije, dok za podneske Srbije kaže da su već bili razmatrani.

 

Novu odluku da se Radeti i Jojiću sudi u Hagu, nakon ponovnog odlučivanja, doneo je 13. maja novi sudija u ovom predmetu Liu Daćun, čime je poništio raniju odluku da se ovaj predmet ustupi na suđenje Srbiji.

 

Istom odlukom je naložio da se oni uhapse i izručenje Hagu.

 

On smatra da su ključni svedoci u ovom predmetu izjavili da neće svedočiti ukoliko suđenje bude bilo u Srbiji zbog "zabrinutosti za svoju bezbednosti i bezbednost svojih porodica".

 

Funkcioneri Srpske radikalne stranke (SRS) Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno, da su navodno zastrašivali, pretili i nudili mito svedocima u slučaju protiv predsednika SRS-a Vojislava Šešelja.

 

Nakon što je slučaj iz Haškog tribunala po njegovom zatvaranju 31. novembra 2017. prešao u Mehanizam, sudije tog suda su zaključile da je u interesu pravde i ekspeditivnosti da se ovaj slučaj prebaci državi na čijoj je teritoriji izvršeno krivično delo - a to je Srbija.

 

Nakon toga sudija pojedinac je zadužen za koordiniranje predmeta i konkretne odluke.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...