KOMISIJA ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE RADI ŠTA HOĆE: Odlučuje bez utemeljenih kriterijuma, A POHLEPNI MILOJE mrcvari firme da bi sebi punio džepove
Foto: Beta/Milan Obradović

Drsko

KOMISIJA ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE RADI ŠTA HOĆE: Odlučuje bez utemeljenih kriterijuma, A POHLEPNI MILOJE mrcvari firme da bi sebi punio džepove

Politika -

Komisija koju vodi Miloje Obradović odlučuje bez utemeljenih kriterijuma i mahom određuje astronomske takse, čime stvara privid dobrog funkcionisanja i opravdava odlične zarade

Miloje Obradović, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije, koristi ovo nezavisno regulatorno telo da kroz privid dobrog rada zgrne za sebe i svoje saradnike visoke plate. Zbog Obradovićevih neutemeljenih postupaka i odluka stvorena je velika nesigurnost na tržištu, otkriva izvor Kurira.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta/Milan Obradović

- Kompanije koje su predmet obrade Komisije za zaštitu konkurencije mahom dobijaju astronomske takse i zahvaljujući tome Obradović se diči da ima punu kasu i ogroman suficit u budžetu, a to sve da bi se isplatile ogromne plate. Međutim, kada se pogleda kako Komisija postupa, zaključak je da se tamo radi po sopstvenom nahođenju. Kada Obradoviću odgovara da se reaguje brzo, postupak je neuobičajeno kratak i Komisija donosi odluku ekspresno. A kada je cilj mrcvariti kompaniju, onda se slučaj rastegne i na nekoliko godina - objašnjava naš izvor.

Masne plate

Slučaj "EPS Distribucije", o kojem je Kurir već pisao, trajao je svega pet meseci, umesto očekivanog perioda od dve godine. Prema našim saznanjima, EPS je kažnjen prvo sa 330 miliona, a zatim sa 412 miliona dinara zbog navodno predominantnog položaja na tržištu, i to sve u interesu tajkuna koji žele da izdejstvuju poskupljenje cene struje kako bi dobili veći prostor i veći profit u trgovini električnom energijom.

Obradovićeva plata je 259.000 dinara, a zarade zaposlenih su ubedljivo najveća stavka u rashodima Komisije. Uvidom u javno dostupne podatke vidi se da je Komisija prošle godine ostvarila suficit od čak 243,2 miliona dinara, što je za čak 46 miliona više nego 2017. U izveštaju o radu Komisije navodi se da je ovaj porast prihoda ostvaren gotovo isključivo zbog porasta broja prijava i naplaćenih taksi.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Stefan Jokić

Odokativno odlučivanje

- Niko ne zna kako se odluke donose u komisiji koju vodi Obradović. Nema jasnih tumačenja na osnovu kojih bi se ušlo u trag po kojim principima je neka odluka doneta. Mnogi se žale da se diskreciono odlučuje, onako od slučaja do slučaja. To sve kod kompanija stvara ogromnu pravnu nesigurnost - upozorava izvor Kurira.

Sporne i neutemeljene odluke Obradovića i Komisije na kraju plaćaju građani Srbije, pa je tako u slučaju "EPS Distribucije" na naplatu stigla i zatezna kamata od čak 35 miliona dinara. To je bila posledica odluke Upravnog suda da ukine odluku Komisije o kažnjavanju ovog državnog preduzeća.

Dragan Dobrašinović

Komisija mora da radi po zakonu

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija smatra da u radu ovako važnog tela ne sme biti proizvoljnosti.

foto: Beta/Milan Obradović

- Predvidivost je jako važna u ovako delikatnoj sferi kakva je zaštita konkurencije i suzbijanje monopola i kartela. Postoji zakon koji Komisija mora da sprovede. Dakle, mora da se drži rokova koji su primereni, procedura, taksi... Postoje jasne procedure i jasna pravila na osnovu kojih Komisija mora da odlučuje, a postoji i Upravni sud, kao zaštitni mehanizam za stranu koja misli da je oštećena - objašnjava Dobrašinović za naš list.

Kurir.rs/ Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track