DEVET GODINA OD SRAMNE ODLUKE HAGA: Haradinaj i Tači slave, a 13 država je  povuklo priznanje lažne države Kosovo!
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Bruka haga

DEVET GODINA OD SRAMNE ODLUKE HAGA: Haradinaj i Tači slave, a 13 država je povuklo priznanje lažne države Kosovo!

Politika -

Hašim Tači, predsednik lažne države Kosovo, kao i takozvani premijer u ostavci Ramuš Haradinaj slave 22. jul - dan kada je pre devet godina Međunarodni sud pravde izneo mišljenje da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Država Srbija je ovo mišljenje ocenila sramnim i tada jasno naglasila da je jednostrano proglašenje Kosova kao republike nešto što se protivi svim prihvatljivim pravnim normama u svetu.

Diplomatsko jačanje Srbije je rezultiralo time da tokom tih devet godina mnoge države shvate kakva je politika takozvanih kosovskih lidera i da ona vodi širenju antidemokratije i kriminala. 13 zemalja je povuklo priznanje Kosova, što je činjenica koja ne ide u prilog "širenju pritiska o nezavisnom Kosovu".

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je danas da je odluka Međunarodnog suda pravde od pre devet godina - najveća međunarodna pobeda Prištine, koja je, prema njegovim rečima, otvorila put Kosova u članstvo NATO-a, EU i UN-a.

Međunarodni sud pravde je 22. jula 2010. godine izneo mišljenje da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

- Prošlo je devet godina od odluke Međunarodnog suda pravde, koja je potvrdila naše pravo da proglasimo nezavisnost Kosova. To je bila najveća međunarodna pobeda Republike Kosovo, koja je otvorila put za jačanje međunarodne subjektivnosti i zauvek označila naše pravo na samoopredeljenje. Ova odluka je otvorila put za članstvo Kosova u NATO, EU i UN, napisao je Tači, a prenosi RTK.

Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj se složio da je 22. jul jedan od najvažnijih datuma za državnost takozvanog Kosova.

Haradinaj je u članku objavljenom na Fejsbuku ocenio da je ta odluka Međunarodnog suda pravde istorijska i da je "potvrdila temelje nezavisnosti, državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", prenosi "Telegrafi".

(Kurir.rs / Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track