VUČIĆEV PRIJATELJ NA ČELU VELIKE BRITANIJE: Lične veze Beograda i Londona
Foto: Profimedia

Šansa

VUČIĆEV PRIJATELJ NA ČELU VELIKE BRITANIJE: Lične veze Beograda i Londona

Politika -

Lične veze - Boris Džonson godinama unazad pokazuje naklonost prema Srbiji, a neguje i prijateljstvo sa srpskim predsednikom

Razdaljina između Beograda i Londona mogla bi da bude znatno smanjena zahvaljujući mostu koji su prethodnih godina na ličnoj i prijateljskoj osnovi izgradili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i novi premijer Velike Britanije Boris Džonson. Upravo zbog odličnih odnosa dvojice lidera, poznavaoci međunarodnih prilika ocenjuju da će Srbija u Dauning stritu 10 imati, u najmanju ruku, dobronamernog sagovornika.

U to je uveren i Vučić, koji je, govoreći o Džonsonu, rekao da ne voli da priča o svojim prijateljstvima, ali da za novoizabranog britanskog premijera može da kaže da mu je dobar poznanik i da se znaju godinama.

foto: Profimedia

Dugo poznanstvo

- Nadam se da će sada, kada je postao glavni na Ostrvu, ostati isti i da će razgovarati sa nama malima, kad god mi smatramo da je to važno i potrebno, a ja to ne tražim često. Nismo se mi mnogo družili, ali znamo se dugo, već osam godina, a upoznao sam ga i kada je bio na poziciji gradonačelnika Londona, pre ulaska u visoku politiku. Očekujem da ćemo u svakom trenutku mi moći da čujemo šta oni misle i da će Boris sigurno želeti da čuje šta ja imam da kažem. Bar dosad je to želeo, verujem da se nije promenio - izjavio je Vučić.

Iako priznaje da se njihovi interesi nekada razlikuju, predsednik Srbije je uveren da će Džonson znati da ga sasluša.

Most ka Londonu

- Ako išta mogu da kažem, to je da ćemo imati siguran kontakt i nema sumnje da će Boris u svakom trenutku odgovoriti na poziv Srbije. Da li će njegov odgovor biti pozitivan ili negativan, zavisi od interesa Velike Britanije - iskren je Vučić.

foto: Dragan Kadić

Bivši diplomata Vladislav Jovanović veruje da će Srbija imati koristi od dugogodišnjeg prijateljstva dvojice državnika.

- Odlična je stvar što je Vučić prebacio most preko Lamanša prema Londonu i Džonsonu. Ovo prijateljstvo je dobar osnov da se naši odnosi s Velikom Britanijom unaprede. Svakako se politika ne vodi na osnovu ličnih veza i odnosa. Međutim, oni ne mogu da škode, ali mogu i te kako da pomognu. Iako je Džonson zainteresovan da primeni zapadnu geopolitiku, koja ceo Balkan želi da stavi pod uticaj Zapada, to ne znači da treba da dignemo ruke. Naprotiv, jako je korisno za Srbiju da ima odlične odnose sa novim liderom Zapada - napominje naš sagovornik.

Podsetimo, Džonson je upravo preuzeo premijersku dužnost i mnogi očekuju da će pokušati da sprovodi politiku svog političkog uzora Vinstona Čerčila.

Lična karta

Boris Džonson

Rođen 19. juna 1964. u Njujorku

Školovao se na prestižnom koledžu Iton, a diplomirao je klasične nauke na Univerzitetu u Oksfordu

Karijeru počeo kao novinar

Lider Konzervativne partije od jula 2019.

Gradonačelnik Londona od 2008. do 2016.

Ministar spoljnih poslova od 2016. do 2018.

Za pristalice je duhovit, popularan i privlačan, a za protivnike je elitista, čudak, homofob, rasista...

Zbog razbarušene frizure i podrške koju je dobio od američkog predsednika dobio nadimak „engleski Tramp“

Bio gost Beograda 1999. i 2016.

SUPROTSTAVIO SE AGRESIJI NA SRJ

Promovišući svoju knjigu „Faktor Čerčil“, Džonson je u novembru 2016. posetio Beograd i tada je izjavio da je fasciniran Beogradom i Srbijom. Posle sastanka sa Vučićem, koji je tada bio premijer, Britanac je pohvalio Vučićevo liderstvo koje pokazuje u normalizaciji odnosa sa Prištinom.

- Ostajemo prijatelji Srbije i zahvalan sam što ste rekli da ćemo da pojačavamo i intenziviramo naše odnose na svim nivoima - rekao je Džonson, koji se očigledno dobro raspitao o navikama Srba:

- Čuo sam i da je serija „Mućke“ veliki hit u Srbiji.

Tada se i saznalo da je kao novinar boravio u Srbiji i tokom NATO bombardovanja. Jedan je od retkih zapadnjaka koji se suprotstavio agresiji na SRJ 1999, a branio je Srbiju od pojedinih autora koji su je optuživali da je krivac za izbijanje Prvog svetskog rata.

Navijač Đokovića

ČUVAM REKET KOJI MI JE NOLE POKLONIO

Prvi čovek Britanije je i vatreni navijač Novaka Đokovića, a nakon pobede na Vimbldonu, otkrio je i da je sa njim imao priliku da sparinguje na terenu.

- Neverovatan dan za sport! Hamilton je osvojio Veliku nagradu Britanije, engleski kriket tim pobedio je u finalu i veliko bravo za Novaka Đokovića, koji je pobednik Vimbldona. I dalje čuvam reket koji si mi dao nakon našeg poslednjeg meča - tvitovao je Džonson.

foto: Printscreen / Twitter

Inače, podrška Đokoviću stigla je od britanskog političara uprkos tome što je ceo stadion navijao protiv njega. O tenisu je govorio i u Beogradu 2016. i tada je rekao kako Srbija i Velika Britanija mogu da sarađuju i postižu sve više baš kao dvojica tada najboljih tenisera Novak Đoković i Endi Mari.

foto: Profimedia
foto: Kurir

DANAS POKLON U KURIRU! Treći deo dodatka Narodna verovanja u Srba

U trećem delu dodatka Narodna verovanja u Srba imaćete priliku da pročitate sve o obredima koji donose sreću, kako se tumače svakodnevni rituali, šta je uobičajeno raditi za krsne slave i mnoge druge interesantne informacije.

Čitajte Kurir!

foto: Promo

I. K./ Foto: Marina Lopičić, EPA / Andy Rain

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track