Najnovije vesti

EVO ŠTA JE URADIO HARADINAJ POSLE SASLUŠANJA U HAGU: Zakazao tajne sastanke sa svojim komandantima brigada iz OVK
Ilustracija, Foto: EPA

nije odgovarao na pitanja

EVO ŠTA JE URADIO HARADINAJ POSLE SASLUŠANJA U HAGU: Zakazao tajne sastanke sa svojim komandantima brigada iz OVK

Politika
08:30h

BEOGRAD - Tokom saslušanja tužilac u Hagu je odlazećem premijeru privremenih institucija u Prištini Ramušu Haradinaju postavljao oko sat vremena pitanja, na koja on nije odgovarao, a posle saslušanja Haradinaj je zakazao tajne sastanke sa svojim komandantima brigada operativne zone Paštrik bivše OVK.

Kako navodi list Blic, pozivajući se na izvore iz Euleksa, tokom sukoba na Kosovu ništa preko granice sa Albanijom nije moglo da se desi bez odobrenja Haradinaja, jer je to deo regiona koji je kontrolisao.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP / Visar Kryeziu

"Sada su na redu komandanti operativne zone Paštrik da daju izjave. Da li će optužnice biti odmah podizane za trgovinu organima ili će se postepeno doći do slučaja 'žuta kuća', ostaje da se vidi. Ali glavni ishod saslušanja i istrage su zločini počinjeni u cilju trgovine organima i slučaj 'žuta kuća''', kaže izvor lista iz Euleksa.

Prema pisanju lista, za trgovinu organima postoje svedoci koji se drže u tajnosti, a jedan od njih koji je bio vozač OVK svedočio je da su neposredno po povlačenju srpske vojske i policije 1999. godine braća Haradinaj organizovali hvatanje preostalih Srba.

List, takođe, piše, da postoji devet svedoka, od kojih su četvorica direktno učestvovala u transportu najmanje 90 Srba i drugih nealbanaca u ilegalne zatvore u centralnoj i severnoj Albaniji.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen Facebook

Trojica od njih su isporučivala zarobljenike u kuću-kliniku južno od Burelja, poznatu i kao "žuta kuća", dok dva svedoka tvrde da su učestvovala u transportu delova tela i organa na aerodrom "Rinas" u blizini Tirane.

"Blic" navodi da su u sredu poziv iz Haga dobila još dvojica pripadnika bivše OVK.

Jedan od njih je bivši zamenik komandanta 128. brigade operativne zone Paštrik, Avdi Ibrahimi, kome je saslušanje zakazano za 2. oktobar.

(Kurir.rs//Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...