GOJKOVIĆEVA OŠTRO ODGOVORILA NELI KUBUROVIĆ ZBOG IZVRŠITELJA: Srbiji treba novi Zakon o izvršenju, a ne prepravka starog
Foto: Beta Miloš Miškov

RASPRAVA U SKUPŠTINI SRBIJE

GOJKOVIĆEVA OŠTRO ODGOVORILA NELI KUBUROVIĆ ZBOG IZVRŠITELJA: Srbiji treba novi Zakon o izvršenju, a ne prepravka starog

Politika -

Poslanica SNS i predsednica parlamenta Maja Gojković izjavila je danas u Skupštini Srbije da je potrebno doneti novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju umesto što se donose izmene i dopune, jer ćemo tako bez obzira na sve amandmane dobiti "monstrum zakon".

Gojković je rekla da to potvrđuje i činjenica da je podneto 132 amandmana za predložene izmene i dopune Zakona o obezbeđenju.

Istakla je da se tim zakonom "vezuju ruke gradu Beogradu", pošto ima 400.000 izvršnih postupaka, za koje će morati unapred da plati više od 5,5 miliona evra.

Napomenula je da nisu sve amandmane predložili predstavnici opozicije, već i većine koja podržava vladu, te dodala da to sve govori o potrebi da dobijemo novi predlog zakona koji bi sve ove anomalije morao da ispravi i da bude jedan kvalitetan zakon "umesto što mi ispravljamo ono što je usvojila DS 2011. godine".

- Jer, bez obzira na sve ove amandmane, opet ćemo dobiti jedan monstrum zakon, jer se u praksi to pokazalo da je to vrlo loše i skoro nesprovodivo i na štetu dužnika i poverilaca, kazala je Gojković.

Obrazlažući svoj amandman koji, inače, nije prihvaćen, ona je rekla da je dobro što izmene zakona predviđaju da fizičkim licima sa dugom do 5.000 evra neće biti oduzeta jedina nekretnina koju poseduju, ako je u pitanju izvršenje u vezi sa komunalnim dugovima.

- Moj predlog je da taj limit važi za sve dugove do 5.000 evra, dodala je.

foto: Marina Lopičić

Ukazala je i na to da će grad Beograd imati veliki problem zbog Zakona o izvršenju, jer, kako je navela, Beograd ima 400.000 izvršnih postupaka.

- Poseban problem za Beograd je što je po zakonu predviđeno da izvršitelju mora da se uplati predujam od 25 odsto pre nego uđe u poslove, što bi značilo da bi, prema računici, grad Beograd morao da uplati na ime predujma preko 5,5 miliona evra, a grad nema taj novac, kazala je ona.

Grad Beograd bi po izvrsitelju morao da izdvoji 73.000 evra, a to je ovim budžetom grada Beograda apsolutno nemoguće, tako da će Beograd biti prinuđen ako u roku od osam dana ne nađe ovaj novac da "na silu" oprosti sve te dugove, objasnila je Gojković.

Kako je rekla, mora nešto da se izmeni po pitanu troškova izvršitelja, jer oni rade isti posao koji su radile sudije za platu.

- Tako da ne možemo da govorimo da je ovaj zakon dobar, jer kažete dug mora da se isplati, a onda vezujemo ruke gradu Beogradu, jer nema dovoljno sredstava i onda ne mogu da naplate taj dug. Tako da će potraživanje ostati nenaplaćeno i pored dodatnih troškova poverilaca, pošto se njima daje 73.000 evra unapred i ne zna se da li će to potraživanje biti isplaćeno, kazala je Gojković i poručila da bi zato trebalo veću pažnju posvetiti amandmanima, te da nisu svi za odbacivanje.

Kao primer navela je zašto bi bio problem da se prihvati amandman da za sve dugove od 5.000 evra ne može da se oduzme jedina nekretnina i zašto bi to bilo preveliki korak države da tako nešto privhati.

Dodala je da će, ipak, glasati za predložene izmene i dopune zakona, ali da je ubeđena da će uskoro morati da se donese novi zakon.

Skupština je završila raspravu o amandmanima na Predlog izmena i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track