ZARATILE MAJA I NELA ZBOG IZVRŠITELJA: Gojkovićeva traži da se za dug ispod 5.000 evra ne plene kuće, a Kuburovićeva se  tome protivi!
Foto: Marina Lopičić, Nebojša Mandić

ŽESTOK OKRŠAJ U SKUPŠTINI

ZARATILE MAJA I NELA ZBOG IZVRŠITELJA: Gojkovićeva traži da se za dug ispod 5.000 evra ne plene kuće, a Kuburovićeva se tome protivi!

Politika -

Predsednica Skupštine Maja Gojković i ministarka pravde Nela Kuburović žestoko su se sukobile u parlamentu, i to zbog izvršitelja.

Naime, šefica parlamenta zahteva da se Zakon o izvršenju i obezbeđenju izmeni Skupštini kako bi se izvršitelji sprečili da otimaju kuće i stanove ljudima koji duguju manje od 5.000 evra bez obzira na to zbog čega je ovaj dug nastao.

Po dokumentu koji se trenutno nalazi pred poslanicima, krov nad glavom neće se oduzimati samo vlasnicima nekretnina koji duguju manje od 5.000 evra jedino za komunalije - vodu, struju, grejanje.

foto: Beta Miloš Miškov

I dok Gojkovićeva smatra da bi pred zakonom svi trebalo da budu jednaki, te da su ti dužnici uglavnom siromašni ljudi ili oni koji su se zadužili kako bi se lečili, ministarka pravde Nela Kuburović bila je jasna, te kaže da bi izmena zakona koju predsednica Skupštine zahteva dovela do zloupotreba.

Mada su se političarke našle u klinču, te su žustro razmenile reči, Maja je ostala pri svome i odjednom zatražila da se donese potpuno novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju, a podnela je i amandman na izmene i dopune tog zakona, kojim bi se definisalo da vlasnik ne može ostati bez nekretnine ukoliko mu je dug manji od 5.000 evra, ali da se to ne odnosi samo na komunalni dug.

Dodala je da su dužnici najčešće siromašni građani i da ima onih koji duguju jer su pozajmili novac za lečenje.

- Nije to epohalan dug da bi neko izgubio stan ili kuću ili bilo koju nepokretnost i nije u pitanju samo komunalna usluga, niti mislim da može po našem ustavnom sistemu da se izdvoji jedna vrsta usluge - bio je argument koji je istakla Gojkovićeva u svom izlaganju.

foto: Marina Lopičić

Ministarka pravde Nela Kuburović navela je da bi, ukoliko bi se to proširilo na druge verodostojne isprave, bio doveden u pitanje menični promet i privredno poslovanje, te da bi došlo do zloupotrebe.

- Neko bi izdavao više menica za iznos obezbeđenja od 5.000 evra i samim tim sebe zaštitio da ne može da se sprovede izvršenje na njegovoj nepokretnosti ili isto tako kod izdavanja čekova - rekla je ministarka.

Gojkovićeva je, uprkos objašnjenju, pozvala ministarku da razmisli o njenom amandmanu jer, kako kaže, situacija koja bi eventualno nastala u privredi mogla da se reši tako što bi se član odnosio na fizička lica.

Komentarišući ponašanje izvršitelja, Gojkovićeva je rekla da su oni koji su prvi otvorili kancelarije postali izuzetno imućni, te da jedino oni i javni beležnici kupuju stanove po Srbiji.

(Kurir.rs/Republika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track