UPLETEN U OTMICE I TRGOVINU ORGANIMA: Haradinaj odgovoran za žutu kuću, Unmik znao za te zločine
Foto: EPA/Olivier Hoslet, Profimedia

Dosije Krvnik iz OVK

UPLETEN U OTMICE I TRGOVINU ORGANIMA: Haradinaj odgovoran za žutu kuću, Unmik znao za te zločine

Politika -

Svedoci potvrdili da su tu operaciju organizovali i sprovodili kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj i brat Daut. Otkriveno da su forenzičari misije UN na KiM znali za "žutu kuću" na osnovu poverljive prepiske

Iako se zločin zbog kojeg je osumnjičen pred Specijalnim sudom u Hagu zasad drži u tajnosti, osnovano se pretpostavlja da konačno na red dolazi utvrđivanje odgovornosti kosovskog premijera u ostavci i bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja za trgovinu organima u slučaju "žuta kuća" u mestu Burel u Albaniji.

foto: Profimedia

Tragična sudbina oko 500 ljudi, među kojima je najviše Srba, vezuje se za taj slučaj - nakon što su ih pripadnici OVK kidnapovali, vađeni su im organi i ubijani su.

Mreža svedoka

Indikativno je da je ovih dana otkriveno da su forenzičari Unmika znali za "žutu kuću", o čemu svedoči poverljiva prepiska šefa Misije za istrage zločina iz Skoplja i Prištine Emona Smita sa šefom Misije za istrage Patrikom Lopezom Teresom, u čiji posed je došla agencija Srna.

Smit, na Teresov zahtev, dostavlja izveštaj o razgovoru koji je imao sa šefom Unmikovog odeljenja za pravdu Polom Kofijem u vezi sa zločinima na KiM, pa i "žutom kućom".

Jedan od svedoka ispričao je da su u oblasti Burel držani Srbi od 25 do 35 godina, svi sa KiM, koje su prethodno oteli ili zarobili pripadnici OVK, pa su forenzičari Unmika znali za slučaj "žuta kuća". Svedoci su izjavili da su tu operaciju organizovali viši funkcioneri OVK. Među njima je bio Haradinaj.

Mnogo svedoka i  dokaza, a on još  uvek na slobodi... Ramuš Haradinaj Saučesnik... Daut Haradinaj
Mnogo svedoka i dokaza, a on još uvek na slobodi... Ramuš Haradinaj Saučesnik... Daut Haradinaj

A glavni ljudi za prebacivanje žrtava sa KiM u Albaniju bili su njegov brat Daut Haradinaj, Sami Ljuštaku i Jakup Krasnići, koji je saslušan u istom danu u Hagu kao i bivši kosovski premijer.

Banja i donori

- Logor je postao neka vrsta pripremne, "vazdušne banje" za one Srbe koji su izabrani da budu "donori" organa. Dva albanska lekara i jedan doktor Arapin pregledali su zarobljenike i izdavali naređenja. Improvizovana klinika za vađenje organa iz tela zatočenih Srba uspostavljena je u centralnoj Albaniji - kazao je svedok koji je na groblju na oko kilometar od "žute kuće" prisustvovao zakopavanju leševa, koji su bili posuti praškom "kaporit" da suzbiju smrad.

Ljudski organi su, prema tim svedočenjima, voženi na aerodrom Rinas kod Tirane i potom u Istanbul. Pretpostavlja se da su prodavani od 25.000 do 100.000 tadašnjih maraka.

B.Bojić/Foto: EPA/Olivier Hoslet, Profimedia

Uništavani dokazi

LEKOVI, TRAGOVI KRVI...

Unmik je, inače, još 2003. sačinio izveštaj o trgovini organima, čiji su dokazi, kako se sumnja, uništeni u Haškom tribunalu.

Zabeleženo je da su u "žutoj kući" nađeni lekovi i oprema koji bi mogli da budu potvrda da su vršeni hirurški zahvati. Na dva mesta nađeni su tragovi krvi, a ukućani tvrde da potiču od klanja stoke, tj. porođaja jedne od ukućanki.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track