DEO VELIKODOSTOJNIKA SPC PREVRŠIO MERU: Vladika Teodosije optužio preminulog Ćosića da laže
Foto: Jutjub

Ni srama, ni blama

DEO VELIKODOSTOJNIKA SPC PREVRŠIO MERU: Vladika Teodosije optužio preminulog Ćosića da laže

Politika -

Episkop raško-prizrenski izrazio sumnju u istinitost sadržaja razgovora patrijarha Pavla i bivšeg predsednika SRJ, koji je u svojoj knjizi "U tuđem veku 2" zapisao da je poglavar SPC podržavao podelu KiM

Deo crkvenih velikodostojnika izrazio je sumnju u istinitost sadržaja razgovora patrijarha Pavla i bivšeg predsednika SRJ Dobrice Ćosića, koji je u svojoj knjizi "U tuđem veku 2" zapisao da je poglavar SPC podržao podelu KiM.

Episkop raško-prizrenski Teodosije, koji je blizak Mlađanu Đorđeviću, kumu lidera SZS Dragana Đilasa, naveo je da gruba i bestidna kleveta duboko vređa uspomenu na patrijarha, koji ne samo da nikad nije podržavao izdaju KiM već je nazivan izdajnikom pošto je 21. jula 1999. sa Sinodom zatražio ostavku tadašnjeg rukovodstva Srbije zbog gubitničke politike prema KiM: - Samo ovaj detalj demantuje laži koje dolaze bilo od Ćosića ili onih koji ga danas interpretiraju.

foto: Kurir

Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić tvrdi da patrijarh Pavle nikada nije prihvatio podelu KiM i tzv. hilandarizaciju manastira. - To su Ćosićeve percepcije, da ne kažem manipulacije, koje ne potvrđuje nijedan crkveni dokument. Patrijarh Pavle nikada Saboru nije predložio model o kome piše Ćosić. Stav Crkve formulisao je Sabor memorandumom o KiM 23. maja 2003. Rešenja u tom aktu su suprotna od površnih i za Crkvu neprihvatljivih Ćosićevih ideja o podeli KiM - kaže on.

foto: Kurir

Međutim, profesor Milivoje Pavlović, autor dveju knjiga o Dobrici Ćosiću, za Kurir je rekao da su Ćosić i patrijarh Pavle bili bliski, da su razgovarali i o Kosovu, te da ne sumnja u verodostojnost Ćosićevih navoda. Kako je Kurir juče objavio, Ćosić je u knjizi prepričao razgovor s patrijarhom Pavlom iz septembra 2004. Izložio je svoj predlog za životnu koegzistenciju albanskog i srpskog naroda i tek pošto je čuo i predlog o hilandarizaciji srpskih manastira, patrijarh se "saglasio s teritorijalnom podelom KiM": - I on je ubeđen da Šiptari i Srbi ne mogu da žive zajedno, niti veruje u ideju pomirenja sadašnjih naraštaja.

Kurir.rs/ Foto: Printscreen, Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track