KRVNIK IZ OVK! HARADINAJ LIKVIDIRAO I SVEDOKE: Nije štedeo ni Albance
Foto: Profimedia

Dosije: Zataškavanje zločina

KRVNIK IZ OVK! HARADINAJ LIKVIDIRAO I SVEDOKE: Nije štedeo ni Albance

Politika -

Usled nedostataka dokaza dva puta je izbegao presudu za ratne zločine pošto je oko 30 svedoka ubijeno overavanjem hicem u glavu ili su stradali u saobraćajnim nesrećama pod čudnim okolnostima

Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj uspeo je dva puta da izbegne presudu za monstruozne zločine usled nedostatka dokaza, tj. likvidacije svedoka. Oko 30 svedoka i članova njihovih porodica pod čudnim okolnostima stradali su saobraćajnim nesrećama ili su brutalno ubijani uz naknadno overavanje hicem u glavu.

Posle njihovih likvidacija, potencijalni svedoci su odustali od svedočenja pred Haškim tribunalom zbog bojazni za život.

Kazna za nelojalnost

Albanac K. B. (33), izbeglica s Kosova, u iskazu koji je dao haškim istražiteljima direktno je optužio Ramuša i njegovog brata Dauta Haradinaja za ratne zločine nad Srbima i "nelojalnim" sunarodnicima.

- Bili smo u šumi da nasečemo drva. Sreli smo naoružane Albance iz Glođana kako se povlače ka Ratišu. Jedan mi je rekao da su malopre pucali u Srbe, a da je Daut Haradinaj ubio dva policajca. Kazao je i da je sve akcije protiv Srba i izdajnika (Albanaca) naredio Ramuš, što je zaustavilo dalju raspravu - pričao je K. B., koga su sa suprugom S. B. odveli u štab u Rzniću:

- Nju su silovali, mene su tukli, onesvestio sam se. Kada sam se povratio, bio sam vezan na metalnom krevetu. To je bila njihova sprava za mučenje. Više puta su kroz mene puštali struju.

Ramuš i Daut Haradinaj
Ramuš i Daut Haradinaj

Neposredno pred saslušanje pred Haškim tribunalom o strašnim mučenjima i silovanju njegove supruge po komandi Haradinaja, on je pod čudnim okolnostima poginuo u saobraćajnoj nezgodi 16. februara 2007.

Novi svedoci

Naveo je da je gledao mučenje i drugih zarobljenika, koje su sakatili, sipali so u rane, terali da jedu odsečene delove tela, silovali i, na kraju, ubijali po naredbi Haradinaja.

Međutim, Haradinaj je sada po treći put osumnjičen za ratne zločine nad srpskim i nealbanskim stanovništvom na KiM pred Specijalnim sudom u Hagu. U istrazi tokom poslednjih nekoliko meseci saslušano je oko 20 svedoka, Srba i Albanaca. Zbog zaštite tih svedoka sve je obavljeno u najvećoj tajnosti, a njihovi iskazi uzimani su u Beogradu, na severu i u unutrašnjosti KiM. Zasad sa slobode čeka eventualno podizanje optužnice. Osnovano se pretpostavlja, kako je Kurir pisao, da bi mogao da odgovara za trgovinu organima u slučaju "žuta kuća".

B.Bojić/Foto:Profimedia

Vladimir Vukčević

Svedoci nestajali

Nekadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da su istraga i validni dokazi ukazivali na to da lanac ratnih zločina i trgovine organima na KiM ima veze s Albanijom, u kojoj je najmanje 11 grobnica, gde su sahranjeni oteti Srbi sa KiM.

- Ključni igrači u ovim zločinima bili su Haradinaj i Hašim Tači. Tužilaštvo je tim povodom saslušalo više od 400 svedoka, uključujući i bivše pripadnike OVK, od kojih su neki stradali pod nerazjašnjenim okolnostima. Jedan od njih je bio u celoj priči od početka i detaljno nam je objasnio kako je sve funkcionisalo i šta je video. Trebalo je kasnije da se pojavi kao svedok, pa ga je preuzela Nemačka, kao i njihov BND. Pronašli su ga u parku, obešenog - kazao je on za Frankfurtske vesti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track