Najnovije vesti

VESELJI NEĆE REKONSTRUKCIJU VLADE POSLE OSTAVKE HARADINAJA: Traži da se raspusti skupština i raspišu izbori
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

politička previranja u prištini

VESELJI NEĆE REKONSTRUKCIJU VLADE POSLE OSTAVKE HARADINAJA: Traži da se raspusti skupština i raspišu izbori

Politika

Predsednik kosovske skupštine i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji zatražio je juče raspuštanje skupštine i određivanje datuma održavanja izbora, uz ocenu da su oni neizbežni.

Veselji je rekao da će preuzeti inicijativu da sazove sednicu, što je, kako je naveo, njegova ustavna odgovornost, a na toj bi sednici dvotrećinskom većinom trebalo da bude doneta odluka o njenom raspuštanju.

Prema njegovim rečima, postoje dve opcije za zakazivanje izbora - sastanak političkih stranaka s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem ili da skupština odluči o sopstvenom raspuštanju.

"Pozvao sam kolege iz političkih stranaka da se okupe u skupštini, da se dogovorimo o raspuštanju, a trebalo bi da se dogovorimo i o datumu izbora", rekao je Veselji posle sastanka Upravnog veća DPK.

U vezi sa pozivom odlazećeg premijera privremenih institucija Ramuša Haradinaja političkim strankama na konsultacije, Veselji je rekao da se one tom pozivu neće odazvati, navodeći da je ostavka bila želja Haradinaja.

Veselji je rekao je da ostavka Ramuša Haradinaja na mestu premijera bila "partijska kalkulacija", da nije neočekivana, ali da on o tome nije bio konsultovan.

Na konstitutivnom sastanku Upravnog odbora DPK Veselji je u ponedeljak uveče rekao da Haradinajeva ostavka nije bez stranačke kalkulacije.

"Premijer je podneo ostavku. Ostavka je podneta bez konsultacija, ali nije ni neočekivana. To je bila ad hok odluka i neočekivana za druge, ali ne neočekivana i bez partijskih kalkulacija od strane sada već odlazećeg premijera", kazao je Veselji.

On je rekao da je DPK spremna za izbore, da će postupiti kao i uvek do sada i da će biti siguran pobednik vanrednih izbora za poslanike Skupštinu Kosova.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/RTK)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...