RASULO U Savezu za Srbiju! Kena: Zabili smo autogol!
Foto: Beta

Dar-mar u opoziciji

RASULO U Savezu za Srbiju! Kena: Zabili smo autogol!

Politika -

Besni Demokrate žestoko zamerile predsedniku DS Zoranu Lutovcu zato što je dozvolio da ga Dragan Đilas "ponovo navuče na tanak led". Kritike stigle i na društvenim mrežama

Prvo sučeljavanje predstavnika vlasti i dela opozicije napravilo je pravo rasulo u Savezu za Srbiju, a najveće nezadovoljstvo zavladalo je u Demokratskoj stranci, saznaje Kurir. Naš izvor otkriva da su pojedine demokrate žestoko zamerile predsedniku DS Zoranu Lutovcu zato što je dozvolio da ga lider SZS Dragan Đilas "ponovo navuče na tanak led".

"Da se razilazimo"

- Mnogi se osećaju iznevereno jer se sve odigralo izvan javnosti, pa i izvan stranaka. Ako će ovako da prokockaju ono oko čega smo se okupili, onda bolje da se odmah razilazimo. Ljude je posebno razljutilo ovo skrivanje i ćutanje o sastanku, a onda kada su shvatili grešku, počeli su da se vade - preneo je naš izvor dešavanja u SZS.

Posebno burno bilo je u DS, jer je Lutovac, kako saznajemo, na pomenuti sastanak otišao bez saglasnosti stranke. Demokrate su i juče ćutale o sastanku, a jedan od retkih koji je otvoreno kritikovao odluku da se sa SNS sedne za sto je poslanik DS Radoslav Milojičić Kena, koji za Kurir kaže da je ubeđen da je opozicija zabila autogol i sama sebi nanela štetu.

foto: Nebojša Mandić, Marina Lopičić

- Neprimereno je da bojkotujemo parlament, mesto na kojem otvoreno možemo da kažemo šta sve zameramo vlasti, a učestvujemo na nekim sastancima s njima iza zatvorenih vrata i sklapamo nekakve dogovore - izjavio je on.

Lutovac je juče izazvao još veći gnev opozicionara jer je na Tviteru pokušao da ublaži već napravljeni faul:

Birači besni

- Okrugli sto nije održan u prisustvu medija jer su organizatori smatrali da će na taj način biti otvoreniji i efikasniji. Razgovor u prisustvu medija, kako pokazuje iskustvo, svodi se na obraćanje biračima, a ne sagovornicima. Ubrzo su mu stigli odgovori ljutih birača poput: "Ovo je bio pogrešan potez. A i taj zatvoreni sastanak u tišini je za nas glasniji od bilo čega", "Mediji su kontrola svih vas. Bar bi trebalo da budu. Zašto bi birač verovao naslepo vašim pregovorima iza zatvorenih vrata. Da smo rod najrođeniji, ne bih vam verovao nakon ovih 30 godina srpske politike".

Organizatori prvog sastanka vlasti i opozicije - FPN i Fondacija za otvoreno društvo - saopštili su da je skup bio žustar, ali konstruktivan, i da će se razgovori nastaviti. Kako su najavili, i ubuduće će biti primenjivan isti princip - iza zatvorenih vrata i bez izjava za medije nakon sastanka.

Cvijetin Milivojević

Vučić ispunio zahtev opozicije

Politički analitičar Cvijetin Milivojević smatra da se konspirativnost obila o glavu opoziciji koja je učestvovala na sastanku:

foto: Printscreen/YouTube

- Prvi zahtev opozicije, odnosno protesta bio je uspostavljanje dijaloga između vlasti i opozicije zbog fer izbora. Možemo da kažemo da je Aleksandar Vučić ispunio prvi zahtev bez obzira na rezultat dijaloga. Brine me konspirativnost. Nisam siguran da su članovi tima za dijalog pozvani, što je neverovatno, to je od strane opozicije autogol.

Odgovorila Premijerka Ana Brnabić

Opozicija bi sastanke na plaži

Premijerka Ana Brnabić ne krije da nije oduševljena kontaktima vladajuće stranke i dela opozicije, pa čak kaže da bi učestvovala na nekom od naredna četiri sastanka koja su ugovorena samo ako bi morala. Ona napominje da s opozicijom, kao premijer, redovno razgovara u Skupštini Srbiji.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Šta to znači, da možemo da se nađemo i na plaži ako oni hoće na odmor? Ali to nije u skladu sa onim o čemu oni pričaju, instituciji vladavine prava. Traže da se viđaju gde oni hoće.

Nadam se da neću morati, ali ako moram, ići ću - rekla je ona. Iako razume da je SNS uvek za dijalog, premijerka ima zamerke na teme koje je opozicija pokrenula:

- Razgovaralo se o tome kako promeniti demokratske tekovine koje su upravo ti ljudi ostavili, menjajući zakone da mogu da pobeđuju u svim uslovima, o tome kako da menjaju medijske uslove, koje su oni postavili, kako izmeniti poslovnik o radu Skupštine, a i njega su doneli, kao i o čitavom setu drugih zakona, a sve osim o biračkom spisku... Sve su to mogli da urade za deset godina, a nisu. Mi smo uradili za dve.

I. K./ Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track