KANDIDAT ZA NOVOG AMBASADORA AMERIKE GODFRI: Srbija je lider u regionu
Foto: Ambasada SAD

Otvoreno

KANDIDAT ZA NOVOG AMBASADORA AMERIKE GODFRI: Srbija je lider u regionu

Politika -

Ocena - Srpska država je politički i ekonomski lider, a moj prioritet će biti normalizacija odnosa Beograda i Prištine, poručio je diplomata tokom govora u Američkom senatu

Entoni Godfri, kandidat za novog ambasadora SAD u Srbiji, poručio je da je Srbija politički i ekonomski lider i da ima ključnu ulogu u regionalnoj stabilnosti, a da će njegov prioritet, ako postane ambasador, biti normalizacija odnosa Beograda i Prištine i pronalazak trajnog i održivog rešenja. Izneo plan - Radimo na tome u Beogradu, Prištini, Vašingtonu i Briselu da nađemo način da Srbija i Kosovo dođu do rešenja, da odstupe od kontraproduktivnih koraka, kojima obe strane pribegavaju. Obema stranama je potrebno da krenu napred, a naš posao je da to omogućimo - rekao je Godfri u Američkom senatu odgovarajući na pitanje demokratske senatorke Džin Šahin o tome šta se može učiniti da Srbija i Kosovo dođu do rešenja.

šalje svog  čoveka... Donald  Tramp
šalje svog čoveka... Donald Trampfoto: AP

On je kazao i da je u strateškom interesu SAD da se Srbija razvije u modernu, demokratsku i evropsku naciju. - Podržavamo njenu integraciju u EU. Srbija je na prekretnici i lideri moraju da sprovedu reforme kako bi zemlja napredovala ka EU - rekao je Godfri.

Imamo potencijal

Kako je istakao, on će ohrabriti Srbiju da napreduje ka Zapadu, radiće na poboljšanju odnosa Srbije sa BiH, Crnom Gorom i Hrvatskom, ali će i nastaviti da „pritiska“ Vladu Srbije da se završi istraga o ubistvu braće Bitići.

Govoreći o ekonomiji, Godfri je istakao da ekonomski razvoj Srbije ima ogroman potencijal zahvaljujući obrazovanoj i talentovanoj radnoj snazi, zbog lokacije koja je važna trgovinska raskrsnica Evrope i dugačke tradicije gostoprimstva.

foto: Marina Lopičić

Diplomata Zoran Milivojević navodi da se na osnovu Godfrijevog govora može reći da američka administracija ima veći interes za Srbiju nego ranije:

Kompromis

- Može se zaključiti da sadašnja američka administracija, Trampova administracija, ima interesa za Srbiju više nego ranije, da stavlja Srbiju na centralno mesto u regionu. Rekao je da će pregovori Beograda i Prištine biti u fokusu, što ne znači da će SAD promeniti stav, ali će nastaviti fleksibilno, uvažavajući potrebu za kompromisom. To je pozitivno. Treba očekivati i da će se on angažovati na poboljšanju odnosa Srbije i SAD.

KO JE ENTONI GODFRI

U Beograd stiže iz Moskve

foto: Ambasada SAD
  • Ima 40 godina službe u američkoj mornarici i diplomatiji
  • Trenutno radi kao zamenik ambasadora SAD u Moskvi
  • Pre toga bio je zadužen za Irak u Stejt departmentu
  • Jedno vreme je proveo i u američkoj ambasadi u Zagrebu
  • Diplomirao je na Univerzitetu Kalifornija
  • Govori ruski, turski i „srpsko-hrvatski“
  • U Beogradu će zameniti dosadašnjeg ambasadora Kajla Skata

Kurir.rs/K. B. Foto: Ambasada SAD

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track