TRAMP ŠALJE JASNU PORUKU: SRBIJA NE SME DA OSTANE BEZ IČEGA NA KOSOVU! Predsednik Amerike spreman za konačno rešenje!
Foto: AP/Evan Vucci

Otkrivamo

TRAMP ŠALJE JASNU PORUKU: SRBIJA NE SME DA OSTANE BEZ IČEGA NA KOSOVU! Predsednik Amerike spreman za konačno rešenje!

Politika -

Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa Džon Bolton, koji bi u Srbiju trebalo da dođe do kraja leta, mogao bi da napravi značajan zaokret u rešavanju kosovskog čvora, i to u korist Beograda, ocenjuju sagovornici Kurira!

foto: AP

Boltonov dolazak bi, tvrde upućeni, značio da problem Kosova za Vašington nije gotova stvar i da je Bela kuća zainteresovana da se ovo pitanje između Beograda i Prištine reši kompromisom, to jest tako da nijedna strana ne bude apsolutno na gubitku.

Prioritet

Inače, Bolton je još 2008. bio jedan od retkih protivnika jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, a podržao je i ideju o razgraničenju sa Albancima. Uz sve to, važi i za čoveka koji ima veliki uticaj na Trampa.

foto: Marina Lopičić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je da bi Bolton mogao da poseti region krajem avgusta ako bude pozitivnih nagoveštaja da bi Priština mogla da ukine taksu.

- Zvaničan stav prethodne američke administracije bio je da je pitanje Kosova rešeno, da oni time više neće da se bave i da to prebacuju na službenike trećeg i četvrtog reda u Stejt departmentu. To se sada, međutim, promenilo. Dolazak Boltona značio bi da pitanje Kosova za SAD nije gotova stvar, to jest da ne može jedna strana sve da dobije, a druga sve da izgubi, te da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova na klimavim nogama - kaže za Dačić za Kurir.

Dodaje da mu je Bolton prošlog meseca u Vašingtonu lično rekao da je za njih problem Kosova, odnosno trajno rešenje za kosovsko pitanje, visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta.

foto: Profimedia

Uticaj na Trampa

Prema rečima spoljnopolitičkog komentatora Boška Jakšića, poseta Boltona bila bi veoma značajna jer bi se pokazalo da je Trampova administracija zainteresovana da se kosovsko pitanje rešava na najvišem nivou:

- U prevodu, to više nije nivo Metjua Palmera (zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara), već Boltona, koji ima veliki uticaj na Trampa. Značaj njegove posete bio bi u tome što bi podržao Vučića, iako bi izneo i stav o protivljenju jačanja ruskog uticaja.

foto: Dado Đilas

Podsećajući da je Bolton prvi izneo ideju o razgraničenju, Jakšić veruje da je taj plan još u opticaju. To, kako kaže, znači da je Bolton spreman da izvrši pritisak na Prištinu, ali i neke evropske saveznike koji se protive korekciji granica.

Boltonovi predlozi za KiM

PROTIVNIK NEZAVISNOG KOSOVA

Bolton je poznat po stavovima o KiM koji su znatno odudarali od uobičajenih u administraciji SAD. Nakon jednostrano proglašene nezavisnosti KiM, rekao je da ne preporučuje državama u regionu da priznaju Kosovo.

- Najbolje je nastaviti pregovore o statusu Kosova, jer je to jedini način da se održe mir i stabilnost u regionu - kazao je on tada i naveo da je skoro sasvim sigurno da će doći do podele KiM, pošto će oblasti naseljene Srbima biti orijentisane ka Srbiji i nastojaće da se na neki način otcepe.

Nakon imenovanja za Trampovog savetnika marta 2018. Bolton je izjavio da SAD ne isključuju mogućnost „teritorijalne korekcije“ kao rešenja za kosovski problem.

foto: Kurir

DANAS U KURIRU NOVI STARS! Ekskluzivni intervju sa Lepom Brenom: ISTINA o svađi sa Đokovićima!

Šok intervju ekskluzivno samo za Stars: Lepa Brena: Moja istina o svađi sa Đokovićima!

Otkrivamo: Aleksandru Mladenović proganja oženjeni biznismen! Stars paparaco: Nikola Rađen: Sve je kako ćerke kažu! Transformacija Indire Radić: Preterala sa silikonima!

Plus hit fotografije: Saša Kovačević, Relja Popović i Saša Kapor pokazali svoja zmijska tela!

foto: Promo

Kurir.rs/Biljana Bojić Foto: AP/Evan Vucci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track