Najnovije vesti

B13 sprema KRVAVU JESEN NA KOSOVU! Veliko upozorenje bezbednosnih službi! PAKLENI PLAN napada na Mitrovicu!
Foto: Profimedia

terorizam

B13 sprema KRVAVU JESEN NA KOSOVU! Veliko upozorenje bezbednosnih službi! PAKLENI PLAN napada na Mitrovicu!

Politika

Terorističko kriminalna grupa B13, koja godinama deluje na severu Kosova i Metohije, planira da napadne Srbe koji žive u severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku. Srpske obaveštajne službe upozorene su na pojačane aktivnosti ove organizacije iza koje stoji lično Hašim Tači.

B13 planira da pre izbora, koji će na KiM biti održani najkasnije sredinom oktobra, izvede seriju napada u dve srpske sredine, a na meti su im staračka domaćinstva i ugostiteljski objekti. Ova grupa ima lidera koji deluje iz senke, ali i vođu koji koordinira napadima i akcijama, pišu beogradski mediji.

foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Primećeno je njihovo često okupljanje u kući u Bošnjačkoj mahali u severnoj Mitrovici. Ono što posebno zabrinjava jeste prisustvo njihovog vođe Genca, koji je na direktnoj komunikaciji s Tačijem i pojedinim aktivnim pripadnicima takozvane kosovske vojske. Plan im je da naprave niz incidenata, da opljačkaju starce u selima, da zapale i demoliraju nekoliko srpskih ugostiteljskih objekata, kaže izvor iz obaveštajnih struktura koji godinama prati situaciju na Kosovu i Metohiji. Ova organizacija, koju čine mladići albanske nacionalnosti, do sada je izvela na desetine napada na Srbe i njihovu imovinu. Najčešće u napadima koriste hladna oružja, ali neretko pucaju na Srbe i pale njihovu imovinu.

"Članovi grupe su pretežno mlađe osobe, starosti do 23 godine. Njihov lider je dosta stariji i aktivni je pripadnik kosovske vojske, pa najverovatnije preko njega obijaju oružje koje koriste za napade. Ranije je zabeleženo je ova grupa napadala i policajce, palili su njihove automobile, kamenovali kuće… U grupi ima oko 50 članova", kaže sagovornik.

foto: Printscreen/Youtube

Grupa B13 finansira se novcem koji stiže od pojedinih privrednika koji su finansijeri Tačijeve stranke, ali i od sredstava od albanske dijaspore. Pojedini članovi ove grupe su u inostranstvu, odakle šalju pajtosima novac za delovanje i napade na Srbe.

"Genc, jedan od vođa grupe, često putuje za Nemačku i Švajcarsku, a poznato je da je albanska dijaspora u tim zemljama veoma jaka. Tamo se bavi raznim poslovima, a deo novca šalje svojoj grupi", kaže izvor.

Pre petnaest godina B13 je otkupio nedovršenu kuću u naselju Bošnjačka mahala. Dvospratna kuća smeštena je duboko u ovom kvartu, a potpuno su uređene samo dve sobe na spratu.

"U tim sobama oni se okupljaju, dogovaraju i prave planove za svoje akcije. U svakom trenutku u toj kući se nalaze najmanje po dva pripadnika grupe B13, koji je čuvaju i nadgledaju ko prolazi ulicom", priča sagovornik.

Kosovska policija u više navrata je hapsila članove ove terorističko-kriminalne grupe koji su bili osumnjičeni da su izvršili više teških krivičnih dela, među kojima su i napadi na Srbe i njihovu imovinu. Kao po naredbi, svi uhapšeni ubrzo su puštani na slobodu, najverovatnije zbog političke zaštite koju uživaju od Hašima Tačija.

Grafiti mržnje

Ulica u kojoj se nalazi kuća u kojoj se okupljaju članovi ove grupe ispisana je grafitima "B13", "ISIS", "Srbi škije", "Kosovo Albanija"…

"Meštani ovog multinacionalnog naselja su u strahu od članova grupe B13. Policija veoma retko prolazi ulicom u kojoj se nalazi ta kuća. Nedavno je došlo i do svađe pojedinih članova sa komšijama. Bilo je pesničenja, ali meštani nisu zvali policiju jer znaju da policajci ne smeju da ih uhapse", kaže izvor iz severne Mitrovice.

(Kurir.rs/Alo/B.A./Foto: Profimedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...