VUČIĆ U JUTARNJEM: Džon Bolton neće doći u Srbiju! Mogući incidenti na KiM, ali nećemo dozvoliti pogrom nad Srbima! Čeka nas teška jesen, u martu ili aprilu izbori
Foto: Printscreen Tv Prva

gostovanje

VUČIĆ U JUTARNJEM: Džon Bolton neće doći u Srbiju! Mogući incidenti na KiM, ali nećemo dozvoliti pogrom nad Srbima! Čeka nas teška jesen, u martu ili aprilu izbori

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je gostujući u jutarnjem programu da ne očekuje da će savetnik američkog predsednika Donalda Trampa, Džon Bolton doći u Srbiju.

"Mislim da neće doći. Razmišljao je da poseti Beograd I Prištinu, ali zbog izbora nema s kim da priča u Prištini", rekao je on.

Na pitanje da li ne dolazi dok se takse ne ukinu, on je rekao da se svakako američka administarcija zalaže za ukidanje taksi na čemu im je zahvalan.

"Ali, ne mislim da je to jedini razlog. Postavlja se pitanje šta bi mogao da dobije dolaskom u Prištinu. Sa kim da razgovara u Prištini, koga sada da pronađe kao adekvatnog sagovornika", rekao je on dodajući da ne moze da govori u Boltonovo ime, ali da je to logična analiza.

foto: Printscreen Tv Prva

Osvrnuvši se na odluku prištinskih vlasti da ne pušta građane sa pasošem Srbije na Kosovo, Vučić je rekao da su prištinski političari krenuli da se utrkuju po pitanju taksi ali i po najglupljim pitanjima kao što su dokumenta.

"Jasno je da je srpska strana pregovarala da se putuje uz ličnu kartu, ali naravno da imate pravo i da putujete i sa pasošem. Onaj ko ima više, ima pravo i na manje", objasnio je on.

"Ne isključujem mogućnost različitih incidenata"

Povodom navoda obaveštajnih službi da Tačijeva terorističko kriminalna grupa "B 13" sprema krvavu jesen i napade na severni deo Kosovske Mitrovice i Zubin Potok, Vučić je u jutarnjem programu rekao da on nema dokaze za tako nešto.

"Ja nemam dokaze za tako nešto, ne isključujem mogućnost različih incidenata, pokušaja. Neće se to dogoditi, možda napad, ali nećemo tolerisati ubijanje srpskog življa i pogrom", poručio je Vučić.

On je ponovio da je cilj kosovskih Albanaca da ovda ovladaju prostorom severnog dela KIM i to im je strateški cilj.

"Čeka nas teška jesen po pitanju KIM", upozorio je predsednik navodeći da se ne zna ni sa kim u Prištini, ni o čemu može da se razgovara, kao i da niko ne razume da takse ne mogu da opstanu.

foto: Printscreen Tv Prva

Takođe je naveo da će prištinski izbori dovesti atmosferu kod njih do kulminacije, što zabrinjava.

Istakao je i da ima problema sa snabdevanjem našeg zivlja, kao i bezbroj drugih problema koje treba svakodnevno rešavati.

"Neko mora da brine svakoga dana. Očekuju nas i teški razgovori sa zapadnim predstavnicima, koji žele resavanje kosovskog problema do juna", naveo je Vučić.

Predsednik je rekao da su takve odluke besmislica onih koji se ponašaju kao deca koja nemaju državu, a pokušavaju da prave jednu.

foto: Printscreen Tv Prva

Predsednik je dodao da rešenja povodom KiM neće biti ako Srbija mora da bude ponižena.

O ambasadorima u Srbiji

Vučić se, na konstataciju da svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN menjaju ambasadore u Beogradu i pitanje da li to znači da žele da ubrzaju rešavanje kosovskog pitanja, našalio da sigurno "nisu došli da proveravaju

klimatske uslove u Srbiji, već da su sigurno došli jer očekuju važne stvari".

On je posebno pohvalio odlazećeg ambasadora Francuske Frederika Mondolonija, rekavši da je za njega on bi najbolji francuski ambasador u Srbiji.

"Ja sam sa tim ljudima imao ponekad oštre i teške razgovore. Nikada ambasadorima ne popuštam, ali, kada urade dobre stvari ja to kažem", naglasio je Vučić.

foto: Printscreen Tv Prva

Vučić je rekao da je američki ambasador za mnoge nepopularan u našoj javnosti, ali dodaje da mu nikada neće zaboraviti njegovu podršku oko Beograda na vodi kao i da se zalaže da novi investitori dolaze u našu zemlju.

Ukazao je da je Rusija dovela u Beograd jednog od svojih najsnažnijih ambasadora, izuzetnog diplomatu.

Vučić je rekao da, ako se pogleda situacija i odnosi u svetu postoji mnogo "centripetalnih sila".

On je podsetio da se Srbija osnažila vojno kako bi pokazala da ćemo imati snage, ne da nekoga ugrozimo, već da se suprostavimo svako ko bi pokušao nas da ugrozi.

"Ja sam pre šest godina na Batajničkom aerodromu zatekao stanje da je samo jedan MIG 21 mogao da poleti, a Hrvatska je sada slavila "Oluju" sa dva MIG 21. Ja danas ne bih dozvolio da se leti sa MIG 21 koliko je loš. Mi danas imamo 14 MIG 29, za dve klase bolji avion", rekao je on.

Vučić je rekao da treba da vodimo mudru i ozbiljnu politiku a da istovremeno čuvano suverenitet naše države.

Izbori na KiM

Govoreći o izborima na Kosmetu, Vučić je rekao da postoji nekoliko apsekata koji su za nas teški.

"To je život običnih ljudi. Uzavrela je atmosfera među njima - oni imaju četiri političke partije i sve imaju oko 20 odsto, a peta snaga je Srpska lista koju će pokušati da obore i Albanci i deo međunarodne zajednice", kaže Vučić.

Interesantno je, kaže on, kako su za "1 od 5 miliona" dobri Haradinaj i Tači, a ne valjaju ovde u Srbiji Vučićevi.

foto: Printscreen Tv Prva

"Pa će tamo sa elanom da izađu na izbore a ovde je valjda manja demokratija nego kod Tačija i Haradinaja", navodi on.

Ali, kako kaže, narodu na Kosovu svi oni su dobro poznati i narod ne možete da ubedite da glasa protiv sebe i svojih interesa.

"Tako će i da prođu. Očekujem ubedljivu pobedu Srpske liste u srpskim sredinama", kaže on, a na pitanje da li će i ovoga puta SL biti tas na vagi, kaže da se to nikada ne može znati i da će Albanci praviti koalicije i jedni protiv drugoh i protiv Srba.

Vučić je rekao i da je veoma zadovoljan zbog činjenice da Srbija nikada nije investirala u srpski živalj na Kosovu i Metohiji, kao što to sada radi.

"Sada iz tekućih budžetskih rezervi odvajamo novih 80 miliona evra za naš narod na Kosovu. Srećan sam zbog toga i volim da osećaju da naša država brine o njima", kazao je on.

O investicijama

Predsednik je rekao da smo suštinski četiri godine morali da vraćamo dugove prethodne vlasti.

"Danas imamo više prihoda, nego rashoda iako dosta trošimo. Najteže mere i reforme smo sproveli 2014. godine, ljudi su istrpeli, razumeli su da moramo to da uradimo, da im ne oduzimamo od budućnosti. Mi smo sada na odličnom putu, prosečna plata će do kraja godine biti 510 evra, bićemo zemlja na Zapadnom Balkanu sa najvećom prosečnom platom", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da Srbima prostora da uzima dve milijarde od MMF a da se ne poveća javni dug.

Predsednik je rekao da hoće za prvorotke i za svako dete primanja.

U decembru 2021. građani će putovati 27 minuta od Beograda do Novog Sada kao i da će Srbija imati najmoderniju prugu, najavio je Vučić.

On je rekao da ne veruje da će povećanje plata u zdravstvu biti manja od 10 odsto.

Vučić je rekao da se završavaju putevi, dodavši da se 18. avgusta završava deonica Obrenovac - Čačak, a do 18. decembra put Surčin - Obrenovac.

"Do marta završavamo sve probleme sa investitorima, tenderima,a za mesec dana krećemo za izgradnju Moravskog koridora", dodao je on.

O prisluškivanju

Vučić je rekao da poštuje državu, da nema nameru da je tuži.

"Sedam godina sam ćutao, nisam ja ovde najvažniji, već narod, šta možete da uradite vi za ljude, a ne da li ste vi ugroženi. Birajući ovaj poziv znao sam da je to bara puna krokodila. Ja sam znao za određene sitnice, a sve sam saznao prethodnih dana, nisam ni želeo da znam", rekao je on.

"Pričali su da su bili na vezi sa Subotićem, ja nikada nisam bio na vezi sa njim, a onda kažu, bio si na vezi sa nekim ko njega poznaje. Oni znaju da narod šta god govorio, oni vide da neko radi svaki dan. Mislim da je važno da se politički protivnici ne prisluškuju, ja sam dobio informaciju i tvrdu potvrdu da se to danas ne radi", naglasio je predsednik.

"Službe su mi dale informaciju za ćerku, a osoba koja je fotografisala mog sina na radnom mestu je uhvaćena. Nadao sam se da je za Milicu to bezbolno, svi mi Vučići ne volimo da pokazujemo emocije, ali je ona to nešto teže podnela", rekao je on i dodao da ne želi da govori ko je i kako pratio njegovu decu jer ne želi da ugrozi interese države, a svoju decu će zaštititi kao otac.

U martu ili aprilu će biti održani izbori, potvrdio je predsednik dodajući da su to redovni izbori.

"Biće teška kampanja, ali ja ću učestvovati. Teška, ali pobednička, govorićemo o svemu šta smo uradili, ali i onome što planiramo", rekao je on.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track