PREDSEDNIK SRBIJE O NOVIM AMBASADORIMA: To je znak da nas očekuju važne stvari
Foto: Printscreen Tv Prva

gostovanje

PREDSEDNIK SRBIJE O NOVIM AMBASADORIMA: To je znak da nas očekuju važne stvari

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je do promene ambasadora svetskih sila u Beogradu došlo jer te zemlje sasvim sigurno "očekuju važne stvari".

Vučić se, na konstataciju da svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN menjaju ambasadore u Beogradu i pitanje da li to znači da žele da ubrzaju rešavanje kosovskog pitanja, našalio da sigurno "nisu došli da proveravaju klimatske uslove u Srbiji, već da su sigurno došli jer očekuju važne stvari".

On je posebno pohvalio odlazećeg ambasadora Francuske Frederika Mondolonija, rekavši da je za njega on bi najbolji francuski ambasador u Srbiji.

"Ja sam sa tim ljudima imao ponekad oštre i teške razgovore. Nikada ambasadorima ne popuštam, ali, kada urade dobre stvari ja to kažem", naglasio je Vučić.

S tim u vezi ukazao je da je ambasador SAD Kajl Skot za mnoge nepopularan u našoj javnosti, ali podvlači da mu nikada neće zaboraviti angažman oko dolaska kompanije NCR koja zapošljava i obučava naše IT stručnjake, ali i činjenicu da je, kada su svi bili protiv Beograda na vodi, on imao dovoljno hrabrosti da kaže da podržava taj projekat.

Danas, dodaje, to je lako podržati, jer 70 odsto Beograđana podržava Beogard na vodi, ali u vreme žestoke anti kampanje mali broj ljudi je to radio.

Ukazao je da je Rusija dovela u Beograd jednog od svojih najsnažnijih ambasadora, izuzetnog diplomatu.

Vučić je rekao da, ako se pogleda situacija i odnosi u svetu postoji mnogo "centripetalnih sila".

Naveo je kao primer problem Indije i Pakustana, u koji su upletene više velike sile, ali je ukazao i na odnose Turske i drugih regionalnih sila.

"Mnogo me stanje podseća na raspad odnosa ravnoteže snaga i uspostavljanje velikog koncepta. Mislim da je situacija takva da će biti sve teže da čuvamo mir. Srbija je izgubila mnogo dece u prošlosti i moramo da vodimo mudru, i ozbiljnu politiku, da čuvamo nacionalne interese", istakao je on.

Vučić je podsetio da se Srbija osnažila vojno kako bi pokazala da ćemo imati snage, ne da nekoga ugrozimo, već da se suprostavimo svako ko bi pokušao nas da ugrozi.

"Ja sam pre šest godina na Batajničkom aerodromu zatekao stanje da je samo jedan MIG 21 mogao da poleti, a Hrvatska je sada slavila "Oluju" sa dva MIG 21. Ja danas ne bih dozvolio da se leti sa MIG 21 koliko je loš. Mi danas imamo 14 MIG 29, za dve klase bolji avion", rekao je on.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track