Najnovije vesti

U Skupštini 11 poslaničkih klubova, čeka se DS

U Skupštini 11 poslaničkih klubova, čeka se DS

Politika
15:50h
Dva dana uoči nastavka konstitutivne sednice u republičkom parlamentu formirano je 11 poslaničkih klubova, a ostalo je da to učine demokrate, koje bi taj posao trebalo da završe sutra

BEOGRAD - Dva dana uoči nastavka konstitutivne sednice parlamenta u republičkom parlamentu formirano je 11 poslaničkih klubova, a ostalo je da to učine demokrate, koje bi taj posao trebalo da završe sutra.

Sednica poslaničkog kluba DS, na kojoj će biti izabran šef tog kluba i utvrđen predlog za potpredsednika Skupštine Srbije iz redova DS, biće održana sutra, najavila je u petak poslanik te stranke Nada Kolundžija.

Kolundžija je rekla da će šef poslaničkog kluba biti izabran u skladu sa Statutom stranke.

"U skladu sa Statutom svako može da predloži kandidata i u slučaju da ih ima više, članovi poslaničkog kluba će se izjasniti o njima. Onaj ko dobije najveći broj glasova, u skladu sa demokratskim procedurama, biće izabran za šefa poslaničke grupe", dodala je Kolundžija.

Ostalo je još da se razreši i da li će poslanici manjinskih stranaka, a ima ih pet, formirati svoj poslanički klub, koji je postojao i u prethodnom sazivu.

Novina novog saziva parlamenta je to što će svoje samostalne klubove imati Savez vojvođanskih Mađara, Jedinstvena Srbija, Socijaldemokratska partija Srbije i Srpski pokret obnove sa Demohrišćanskom strankom Srbije.

JS je u prethodnom sazivu bila u zajedničkom klubu sa socijalistima, a budući da sada sve članice predizborne koalicije SPS-PUPS-JS u najvišem zakonodavnom telu nastupaju samostalno, svoj klub dobila je i JS.

U sazivu od 2008. godine poslanici Mađara "branili su boje" poslaničkog kluba manjina, a SPO je bio deo kluba "Za evropsku Srbiju".

SPO, koji je na đurđevdanskim izborima nastupao na listi koalicije "Preokret", oformio je poslanički klub sa DHSS, koja je bila na listi "Izbor za bolji život", a taj klub brojaće pet poslanika - četiri iz SPO i jednim iz DHSS.

SDPS Rasima Ljajića formirao je samostalni poslanički klub nakon što je ta stranka odlučila da uđe u vladu koju formiraju SNS, koalicija oko SPS i URS.

Kako stoji na skupštinskom sajtu, sa 64 poslanika poslanički klub SNS je najveći u parlamentu, a iza njega slede SPS sa 25, DSS sa 21, LDP sa 15, URS sa 13, PUPS sa 12, SDPS sa 9, NS sa osam, JS sa sedam, SVM i SPO-DHSS sa po pet.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track