ZAHTEV NAKON OTKRIĆA KURIRA: Nadležni da istraže Bastaćevo potkupljivanje odbornika! PODNETA I KRIVIČNA PRIJAVA
Foto: Media Centar, Dado Đilas, Beta Emil Vaš

CRno NA BELO

ZAHTEV NAKON OTKRIĆA KURIRA: Nadležni da istraže Bastaćevo potkupljivanje odbornika! PODNETA I KRIVIČNA PRIJAVA

Politika -

BEOGRAD - Postoji osnovana sumnja da je predsednik opštine Stari grad sklapanjem fiktivnih ugovora vršio krivično delo pranja novca, navodi Mario Spasić iz Savet za monitoring Transparentnost.

Nadležni organi moraju da reaguju nakon otkrića da je predsednik opštine Stari grad Marko Bastać budžetskim novcem podmićivao odbornike, apelovao je predsednik Republičke stručne komisije Vladimir Dimitrijević, dok je Mario Spasić iz Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost podneo krivičnu prijavu protiv Bastaća.

Iz budžeta izvukao 167 miliona dinara

Kako je naš list objavio, Bastać je preko firmi "Kodeks trejd" i "Rispekt legal" izvukao neverovatnih 167 miliona dinara. Tim novcem je kupovao podršku i poslušnost odbornika SRS i SPS, a deo je odlazio i ljudima iz Stranke slobode i pravde, koju vodi Dragan Đilas, a u kojoj je Bastać potpredsednik.

Odbornici su, kako smo otkrili, angažovani na fiktivnim poslovima, a za to su dobijali od 40.000 do 60.000 dinara mesečno.

Predsednik Republičke stručne komisije Vladimir Dimitrijević kaže da ukoliko se pokaže da su tačni navodi da je Bastać kupovao glasove odbornika, treba da reaguju nadležni organi, ali i nevladin sektor.

foto: Beta/Emil Vas 9.03.2017.

- Ako se pokaže kao tačno, očekujem reakciju nadležnih organa, poput Agencije za borbu protiv korupcije koja ima jasna zakonska ovlašćenja, pa i obavezu da u ovom slučaju reaguje. Očekujem i reakciju nevladinog sektora - Crte, Transparentnosti, CESID-a koji prave sliku izbornog procesa - naglasio je on.

Sektor za borbu protiv korupcije Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost danas je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv predsednika GO Stari grad Marka Bastaća. Krivična prijava protiv Bataća podneta je zbog osnovane sumnje da je sklapanjem fiktivnih ugovora vršio krivično delo pranja novca, saopštio je Savet za monitoring.

foto: Vladimir Šporčić

Generalni sekretar te organizacije Mario Spasić naveo je da postoji osnovana sumnja da opština Stari grad, pod rukovodstvom Marka Bastaća, sklapa fiktivne ugovore sa firmama "Kodeks trejd" i "Rispekt legal" iz Beograda, sa ciljem angažovanja izvršilaca za obavljanje nesistematizovanih poslova u toj gradskoj opštini.

foto: Media Centar

Kako dodaje, ugovori se sklapaju bez navođenja o kakvim se nesistematizovanim poslovima radi, ko je odlučio koja lica će biti angažovana i na kojim poslovima, koje su im zarade, kao i to na koji način se meri učinak lica koja su angažovana...

Zbog toga, kao i činjenice da se 20 odsto budžeta gradske opštine utroši u te svrhe, odnosno da su za period 2016. - 2020. godine pomenutim firmama dodeljeni poslovi u najmanjem iznosu od 167 miliona dinara, Spasić kaže da su zahtevali od Tužilaštva za organizovani kriminal da naloži sprovođenje istrage.

Kurir.rs/Foto: Media Centar/Dado Đilas/Beta/Emil Vaš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track