LOKALNI ŠERIF OJADIO KASU: Sebi i saradniku udvostručio plate, državne pare davao na zajam, novac niko NIJE vraćao!
Rasipnik... Bojan Nešić, Foto: Google Street View, Printscreen

MULJANJE

LOKALNI ŠERIF OJADIO KASU: Sebi i saradniku udvostručio plate, državne pare davao na zajam, novac niko NIJE vraćao!

Politika -

Ispod žita Bojan Nešić, dojučerašnji zamenik predsednika Merošine, bliskim saradnicima davao na pozajmicu keš iz opštinske kase, a 200.000 je uzeo za sebe. Budžet oštećen za 515.000 dinara

Dojučerašnjem zameniku predsednika opštine Merošina Bojanu Nešiću nije bilo dovoljno što je sam sebi i saradniku udvostručio primanja već je uzimao i delio novac iz opštinske kase, koji posle niko nije vraćao, otkriva Kurir. Nešić je, kako saznajemo, smislio ekonomsku formulu prema kojoj su on i njemu bliski saradnici međusobno zaključivali ugovor o zajmu, ali su, umesto svog novca, dizali keš iz opštinske kase.

Na taj način oštetili su budžet za 515.000 dinara.

Međusobni dil

- Nešić je kao čelnik Merošine potpisivao tzv. ugovor o zajmu sa sebi bliskim ljudima u opštini - Goranom Mikićem i Bojanom Sibinovićem, koji je bio predsednik Skupštine opštine, inače socijalista. Tako Nešić, koji je jedno vreme bio i predsednik opštine Merošina, zaključuje ugovor o zajmu sa Sibinovićem, kome odobrava zajam od 195.000 dinara. Nešić je zaključio isti ugovor i s Mikićem, kome odobrava zajam od 120.000 dinara - navodi izvor Kurira i dodaje da su oba ugovora potpisana 17. septembra 2015.

Crno na belo... Jedan od ugovora koji  je potpisao Nešić
Crno na belo... Jedan od ugovora koji je potpisao Nešićfoto: Kurir

Dve sedmice kasnije, 1. oktobra 2015, sklopljen je treći ugovor, na osnovu kog sad Mikić, tada predsednik Skupštine opštine Merošina, Nešiću odobrava zajam od 200.000 dinara. Svi ugovori su predviđali da se pozajmica vraća u 12 mesečnih rata.

- Oni su dakle "pozajmljivali" među sobom pare, ali opštinske, koje su dizali u kešu s blagajne. Taj "pozajmljeni" novac, koliko je poznato, do sada, a proteklo je četiri godine, nije vraćen opštini, koja je, dakle, oštećena za 515.000 dinara - konstatuje naš sagovornik.

Mora da odgovara

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže da ja takva vrsta obligacije dosad nepoznata i da ima elemenata za krivičnu odgovornost:

foto: Beta/Medija centar Beograd

- Prvi put čujem za tako nešto. Ako je nekom potreban novac, ide u banku. U ovom slučaju je jasno da su Nešić i ekipa u suštini sami sebi nabacivali opštinski novac prema nekom fiktivnom ugovoru, a u cilju da se pare nikad ne vrate. Državni revizor i budžetska inspekcija bi morali da izvrše kontrolu i podnesu prijavu nadležnom tužilaštvu.

Vlada je, podsetimo, raspustila skupštinu ove opštine, i to nakon što je Kurir danima pisao kako je Nešić oštetio Merošinu za milionske iznose. Nešić juče nije odgovarao na naše pozive.

Kakvo bahaćenje

DRONOVI,JAKNE, TAŠNE, DUPLE PLATE...

Nešić je, kako je Kurir pisao, budžetski novac nenamenski razbacivao na kupovinu kožnih jakni i torbi, za šta je dao gotovo 350.000 dinara, pa i drona, koji je plaćen 200.000 dinara. Osim što je 430.000 dinara potrošio za gorivo koje je sipao u privatni auto, on je sam sebi i saradniku Sibinoviću, mimo zakona, gotovo udvostručio primanja.

Nešiću je tako umesto oko 80.000 dinara, svakog meseca na račun uplaćivano oko 149.000 dinara, a Sibinoviću oko 140.000 dinara. I tako 30 meseci, čime je opštinski budžet oštećen za oko 3,9 miliona dinara.

(Biljana Bojić/Foto:Google Street View, Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track