Pred novom vladom da obori rekord po broju usvojenih akata

Rekord

Pred novom vladom da obori rekord po broju usvojenih akata

Politika -
Skupština Srbije u prethodne četiri godine usvojila je više od 1.000 zakona i drugih akata, što je najviše od 2000. godine, pa će nova vlada i skupštinska većina imati tokom predstojećeg mandata "zadatak" da dostigne ili čak i obori taj rekord

BEOGRAD - Skupština Srbije u prethodne četiri godine usvojila je više od 1.000 zakona i drugih akata, što je najviše od 2000. godine, pa će nova vlada i skupštinska većina imati tokom predstojećeg mandata "zadatak" da dostigne ili čak i obori taj rekord.

Odlazeći kabinet Mirka Cvetkovića i saziv pod vođstvom Slavice Đukić Dejanović doneli su oko 800 zakona i blizu 200 drugih odluka, što ga po efikasnosti izdvaja u odnosu na sve prethodne sazive republičkog parlamenta od petooktobarskih promena.Prethodna skupštinska većina bila je i jedina koja je od 2000. godine uspela da "izdrži" pun mandat.

Prvi skupštinski saziv nakon petooktobarskih promena, koji je formiran 22. januara 2001. godine, za dve i po godine, koliko je trajao, doneo je 107 zakona i 53 druge odluke, a sledeći saziv koji je formiran 27. januara 2004. godine 170 zakona i 120 odluka više. Od 14. februara 2007. godine, kada je konstituisan sledeći skupštinski saziv, koji je trajao samo godinu i po, doneto je 76 zakona i 44 odluke.

Uoči nastavka aktivnosti najvišeg zakonodavnog tela, koje se očekuje nakon izbora vlade sledeće sedmice, u skupštinskoj proceduri nove parlamentarce čeka 106 neusvojenih zakonskih predloga.Od 106 zakonskih predloga i drugih akata koji čekaju u proceduri, Vlada Srbije je predložila 75, dok su ostale zakonske predloge uputili pojedini poslanici i građani, a skoro svi su u republički parlament stigli za vreme prethodnih saziva.

Međutim, da li će nova većina o njima i raspravljati i izjašnjavati se odlučiće nova vlada.

Kako je ranije objasnila poslanik kluba "Izbor za bolji život" Nada Kolundžija, koja je u prethodnom sazivu bila šefica poslanika "Za evropsku Srbiju", po pravilu nova vlada iz skupštinske procedure povlači sve zakone iz prethodnog saziva nakon čega utvrđuje prioritete i da li će ih vraćati u tom ili izmenjenom obliku ili ih uopšte neće vraćati.

Od konstituisanja novog saziva parlamenta 31. maja, u skupštinsku proceduru su upućena samo dva akta, koja je predložio poslanik opozicione D S S Radojko Obradović, koji traži izmenu Zakona o porezu na dodatu vrednost i donošenje zakona o rokovima plaćanja obaveza korisnika javnih sredstava i državnih i javnih preduzeća.

Vlada je od raspisivanja izbora predložila 24 zakonska predloga i to uglavnom ratifikacije međunarodnih i međudržavnih sporazuma iako najviše zakonodavno telo od tada nije zasedalo, pa samim tim, ti akti nisu mogli da budu uvršteni na dnevni red i razmatrani.

Tako je odlazeći kabinet iz Nemanjine 11 u skupštinsku proceduru poslao, između ostalog, zakonske predloge o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, o službenicima u jedinicama lokalne samouprave, o otpisu kamate na dospele obaveze po osnovu određenih poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Cvetkovićev kabinet je i nakon održavanja đurđevdanskih izbora parlamentu upućivao zakonske predloge, pa je od 6. maja stiglo devet zakonskih predloga i drugih akata među kojima su izmene zakona o planiranju i izgradnji, o upravljanju otpadom, o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, kao i Predlog zakona o završnom računu budžeta za 2010. godinu i nekoliko ratifikacija međunarodnih sporazuma.U proceduri čekaju i predlozi zakona o zaključivanju i izvršenju međunarodnih ugovora i izmene Zakona o porezu na dohodak građana.

Od ranije su u proceduri i zakonski predlozi o opštem upravnom postupku, kao i izmene zakona o stanovanju, o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, kao i o učeničkom i studentskom standardu.Novom sazivu parlamenta ostaju "u nasleđe" i zakonski predlozi o detektivskoj delatnosti, o privatnom obezbeđenju, o upravljanju migracijama, o Razvojnoj banci, o pretvaranju dospelih, a neizmirenih obaveza prema korisnicima vojnih penzija u javni dug Srbije i izmene Zakona o zaštitniku građana...

Od januara su u proceduri i izmene Zakona o javnim nabavkama i Zakona o porezu na dodatu vrednost, zakon o arhivskoj građi i arhivskoj službi. Novim poslanicima je ostalo da razmotre i izmene Zakona o deviznom poslovanju, kao i predloge o dvorskom kompleksu na Dedinju u Beogradu i o medijaciji.U proceduri su i 32 zakonska predloga koje su uputili poslanici, poslaničke grupe, birači.

Najduži "staž" u skupštinskoj proceduri ima predloženi zakon o završnom računu republičkog budžeta za 2007. godinu, koji na usvajanje čeka još od 2008. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track