VISOKA PODRŠKA EVROINTEGRACIJAMA: Kada bi sutra bio raspisan referendum, 53 odsto građana bi glasalo za učlanjenje Srbije u EU
Ilustracija, Foto: AP

istraživanje

VISOKA PODRŠKA EVROINTEGRACIJAMA: Kada bi sutra bio raspisan referendum, 53 odsto građana bi glasalo za učlanjenje Srbije u EU

Politika -

BEOGRAD - Više od polovine građana Srbije glasalo bi na referendumu za pristupanje EU, pokazuje najnovije istraživanje javnog mnjenja, saopštila je danas Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Ukoliko bi referendum s pitanjem "Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU" bio sutra, 53 odsto gradjana bi glasalo "Za", 25 "Protiv", 10 odsto ne bi glasalo uopšte, a 12 odsto ne zna šta bi odgovorilo na pitanje, rezultat je najnovijeg istraživanja javnog mnjenja "Evropska orijentacija građana Srbije", koje je početkom jula sprovelo Ministarstvo za evropske integracije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta / Milan Obradocvić

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je rekla da je i ovo istraživanje pokazalo stabilnu podršku gradjana evropskim integracijama, budući da su i u 2018. godini, u junu i decembru (55% "Za") odgovori na to pitanje bili gotovo identični kao i u poslednjoj rundi istraživanja.

Ocenila je da su stabilnoj i većinskoj podršci građana putu Srbije ka članstvu u EU doprinela promocija i sistemski rad na reformama, politici regionalnog razvoja, održivog razvoja, te dobro planiranje i priprema za korišćenje evropskih fondova, prekogranična saradnja, navodi se u saopštenju.

Najveći procenat građana, 59 odsto, smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rešavati nezavisno od toga da li to traži EU, odnosno više od polovine ispitanika podržava opredeljenost Vlade Srbije za nastavak dijaloga s Prištinom i spremnost da se na taj način dođe do održivih rešenja.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Kao i prethodnih godina vema je visoka podrška građana reformama. Od ukupnog broja ispitanika, 68 odsto smatra da bi reforme, neophodne za ulazak Srbije u EU, trebalo sprovoditi i mimo toga, radi dobrobiti gradjana i stvaranja bolje i uređenije Srbije.

Kao najznačajniju reformu koja ima najpozitivniji uticaj na svakodnevni žiovot, ispitanici vide borbu protiv korupcije,(20 odsto), sledi reforma zdravstvenog sistema (16 odsto) i bolja zaštita ljudskih prava (13 odsto).

U vezi s bespovratnom razvojnom pomoći Srbiji od 2000. do danas, 23 odsto ispitanika zna da je EU najveći donator, a na drugom mestu se, po percepciji građana, nalazi Kina s 22 procenta, na trećem je Rusija sa 20 procenata, a Japan je na četvrtom mestu sa devet procenata.

Po zvaničnim podacima, od 2000. do kraja 2016. EU i njene države članice su sa 4,31 milijardi evra bespovratnih sredstava bili najveći donatori, čime su značajno doprineli razvoju Srbije, navodi se u saopštenju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Pojedinačno gledano, Evropska komisija donirala je 2,96 milijardi evra, Nemačka 368,21 miliona evra, Švedska 232,11 miliona evra i Italija 187,72 miliona evra.

Svaki treći građanin Srbije čuo je za neki projekat finansiran iz EU fondova, najčešće za projekte zaštite životne sredine (17 odsto) i zdravstva (13 odsto).

Ministarka Joksimović je podsetila da je Srbija od 2007. godine, otkada koristi IPA fondove, prednjačila u regionu po iskorišćenosti tih, uglavnom bespovratnih sredstava, što je veoma pohvalno, ali i velika obaveza za Srbiju da nastavi da bude uspešna, kako bi pre svega svojim građanima unapredila svakodnevni život, piše u saopštenju.

Joksimović je dodala je važno da se pretpristupni fondovi efikasno koriste i zbog toga da bi Srbija, kada postane članica EU, koristila na pravi način kohezione fondove koji su mnogo veći.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Većina od 51 odsto ispitanika smatra da bi članstvo u Evropskoj uniji bilo korisno za Srbiju (za 43 odsto je odgovorilo sa "korisno", a osam odsto sa "veoma korisno").

Građani pojam EU povezuju s većim mogućnostima zapošljavanja i putovanja, boljom budućnošću za mlade, volje uređenim društvom, boljim životom i višim životnim standardom u zemlji.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track