Bivši Ćosićev savetnik spreman za šefa diplomatije!

Bivši Ćosićev savetnik spreman za šefa diplomatije!

Politika -
Ponudu naprednjaka da vodi srpsku diplomatiju dobio kao vanstranačka ličnost.

BEOGRAD - Kandidat za šefa srpske diplomatije Ivan Mrkić izjavio je danas da je spreman da uloži sve napore da tu dužnost obavlja maksimalno profesionalno i časno.

"U trenutku kada to bude formalizovano, uložiću sva svoja znanja i sposobnosti da najprofesionalnije i najčasnije obavljam tu visoku dužnost na čelu srpske diplomatije", rekao je Mrkić, a prenose begoradski mediji.On je podsetio da je ponudu naprednjaka da vodi srpsku diplomatiju dobio kao vanstranačka ličnost."Ponuda me nije iznenadila, iako mislim da je bilo još mnogo kvalitetnih kandidata", istakao je Mrkić.Glavni odbor SNS potvrdio je ranije danas kandidaturu Mrkića za mesto ministra spoljnih poslova Srbije.

Mrkić profesionalni diplomata

Mrkić je bio ambasador na Kipru i u Japanu, a obavlja funkciju državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova.Ivan Mrkić je profesionalni diplomata i spoljnopolitičkim poslovima se bavi od 1982. godine.U Saveznom sekretarijatu za inostrane poslove zaposlio se 1978, godinu dana nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Zatim je završio specijalizaciju UN o međunarodnoj bezbednosti i razoružanju. U ranim godinama diplomatske karijere, od 1982. do 1986, bio je ataše za političke poslove u Misiji SFRJ pri UN. U narednom periodu Mrkić je učestvovao u radu Konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Hagu i Briselu, bio je ministar-savetnik u Misiji SFRJ pri Evropskoj zajednici u Briselu, učestvovao je na zasedanju Generalne skupštine UN, bio je član delegacija na zasedanjima međunarodnih konferencija posvećenih međunarodnoj bezbednosti, razoružanju, aktivnostima Pokreta nesvrstanih zemalja, miroljubivom korišćenju nuklearne energije, zabrani hemijskog oružja. Do 1992. do 1993. godine bio je šef kabineta prvog predsednika Savezne Republike Jugoslavije Dobrice Chosića.Zatim je imenovan za ambasadora Savezne Republike Jugoslavije u Kipru, gde je bio do 1999. godine. Po povratku iz Nikozije radio je u Sektoru za bilateralu u Saveznom ministarstvu spoljnih poslova.Od 2001. do 2004. godine bio je ambasador u Saveznom ministarstvu za inostrane poslove, a zatim Ministarstvu inostranih poslova Srbije i Crne Gore.Od 2004. radio je u Grupi ambasadora za specijalne i ad hoc poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i Crne Gore, a naredne godine gaje Savet ministara Srbije i Crne Gore imenovao za predsednika Nacionalne komisije za sprovodjenje Konvencije o zabrani hemijskog oružja. Mrkić je bio ambasador Srbije u Japanu od 2006. do 2011. godine, kada je imenovan za državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova. Rođen je u Beogradu 30. maja 1953. godine. Govori engleski i francuski jezik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track