Najnovije vesti

MAKRON I DALJE PAMTI POSETU BEOGRADU Ambasadorima poručio: U Srbiji smo sjajno dočekani, Francuska se mora angažovati u zemljama koje nas duboko vole
Ilustracija

ne prepustiti balkan SAD, kini i rusiji

MAKRON I DALJE PAMTI POSETU BEOGRADU Ambasadorima poručio: U Srbiji smo sjajno dočekani, Francuska se mora angažovati u zemljama koje nas duboko vole

Politika

BRISEL - Dok šefovi diplomatija EU u Helsinkiju s partnerima sa Zapadnog Balkana danas i sutra razmatraju "regionalnu saradnju", predsednik Emanuel Makron je od francuske diplomatije zatražio da radi na "ponovnom ugrađjivanju Zapadnog Balkana u reljef, geografiju Evrope".

foto: EPA

"Imati evropsku strategiju, znači imati na umu granice Evrope", naglasio je u utorak Makron na svom godišnjem skupu s ambasadorima Francuske u svetu, preneto je danas.

Makron je podvukao da se u "svetu koji se strategijski i geopolitički menja", u sklopu evropskih granica Francuska mora ponovo angažovati "s našim susedima i zemljama koje nas duboko vole, da ne bismo neevropskim silama prepustili da tu deluju umesto nas".

Francuski predsednik je naveo da će "inače o Zapadnom Balkanu odlučivati SAD, Rusija i Turska" i dodao da "i tu Nemci imaju svoje zamisli, a moram reći delotvornije i više strateške od naših".

"Želim da se u to ponovo ulože sredstva i rad", rekao je predsednik uz opasku da je u julu u Srbiji primetio da je "ludo to da je još 2001. godine bila poslednja poseta" nekog šefa francuske države Srbiji.

foto: EPA

"Kad pogledam šta mi tamo ulažemo, recimo na kulturnom polju, javnom polju, to je mnogo manje nego što ulažemo u države strategijski mnogo manje manje važne i mnogo udaljenije od nas, a mi smo tamo (u Srbiji) sjajno dočekani", ocenio je Makron.

On se založio za jačanje Evrope čiji su temelji humanizam, renesansa i prosvetiteljstvo, ali i zaključio da "bez sumnje doživljavamo kraj zapadne prevlasti u svetu".

(Kurir.rs/Beta)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...