VUČIĆ SE SASTAO S LI BIN: Čelično prijateljstvo i partnerstvo Srbije i Kine sve više jačaju
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

prenela pozdrave predsednika Sija

VUČIĆ SE SASTAO S LI BIN: Čelično prijateljstvo i partnerstvo Srbije i Kine sve više jačaju

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa potpredsednicom Kineske narodne političke konsultativne konferencije Li Bin, čija poseta, kako je naglašeno, predstavlja još jednu potvrdu da "čelično prijateljstvo" i sveobuhvatno strateško partnerstvo dveju zemalja jačaju u svim oblastima.

Kineska zvaničnica je predsedniku Vučiću prenela pozdrave predsednika Sija, rekavši da Kina izuzetno ceni veliki doprinos predsednika Vučića razvoju bilateralnih odnosa i iskrenu podršku inicijativi "Pojas i put", mehanizmu saradnje "17 plus 1", kao i međupartijskoj saradnji.

Ona je čestitala predsedniku Vučiću na dobrim ekonomskim rezultatima koje postiže Srbija.

Uzvrativši pozdrave predsedniku Siju, predsednik Vučić je i ovom prilikom ponovio čvrstu podršku principima inicijative "Pojas i put", naglasivši da je ona već donela mnogo sreće srpskom narodu, kroz učešće kineskih kompanija u realizaciji najvažnijih infrastrukturnih projekata, kao i značajna kineska ulaganja.

"To je jedna od najvećih i najplodonosnijih inicijativa u istoriji. Poštovanje koje Kina iskazuje svim zemljama i njihovom pravu na razvoj i samostalno odlučivanje, bez obzira na njihovu veličinu, zaslužuje podršku svih koji veruju u ideale istinske ravnopravnosti i solidarnosti", rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da je poseta potpredsednice Li posebno značajna, imajući u vidu da je Kineska narodna politička konsultativna konferencija najviše savetodavno telo Državnog saveta NR Kine i da su sugestije, koje ono donosi, od suštinske važnosti za formulisanje nacionalne strategije,navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

On je rekao da je uveren da će bilateralni odnosi Srbije i Kine nastaviti da napreduju kroz intenzivan politički dijalog i raznovrsnu ekonomsku saradnju.

Dvoje sagovornika su razmotrili mogućnosti za razvoj saradnje u različitim oblastima, a posebno u oblasti turizma, s obzirom na sve veći broj kineskih turista u svetu. Konstatovavši da se broj kineskih turista u Srbiji upetostručio, izrazili su očekivanje da bi mogla da bude otvorena direktna avionska linija između Beograda i Pekinga.

Današnji sastanak je bio prilika da se ponovi uzajamna podrška u pitanjima od suštinskog interesa za dve zemlje, u skladu sa međunarodnim pravom.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost na principijelnom i čvrstom stavu Kine po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, ponovivši čvrstu podršku Srbije politici "jedne Kine".

On je tim povodom rekao da je aktuelna situacija u Hong Kongu unutrašnje pitanje Kine i da je uveren da su predsednik Si i mudro rukovodstvo Kine sposobni da to pitanje reše na pravedan način.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track