FORIN POLISI: Metju Palmer novi specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine?
Foto: AP/Amel Emrić

pokušaj pokretanja dijaloga

FORIN POLISI: Metju Palmer novi specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine?

Politika -

BEOGRAD - Očekuje se da dosadašnji zamenik pomoćnika državnog sekretara za Balkan i Egej, Metju Palmer preuzme ulogu američkog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, objavio je danas američki časopis Forin polisi, pozivajući se na svoje neimenovane izvore.

"U pokušaju da se ponovo pokrene zaustavljen dijalog Srbije i Kosova od Stejt Departmenta se očekuje da postavi novog specijalnog izaslanika za Balkan sa ciljem da završi dugotrajni spor u jugoistočnoj Evropi.

Metju Palmer, karijerni diplomata sa iskustvom na Balkanu, verovatno će biti postavljen za specijalnog izaslanika, otkrivaju trenutni i bivši zvaničnici koji su upoznati sa ovim pitanjem", piše ovaj američki časopis a prenosi Kossev.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen/Youtube

Očekuje se i da ono što se već duže vreme predstavlja kao restart dijaloga i postizanje „sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma“ odnosno da se „dugogodišnji spor između Kosova i Srbije reši do kraja ove Trampove administracije“, navodi američki časopis.

Razgovori pod pokroviteljstvom EU između Srbije i Kosova o normalizaciji bilateralnih odnosa, raspršili su se i zaustavili se prošlog novembra, nakon što je Kosovo uvelo ogromne takse na robu iz Srbije i stavilo do znanja da će ih ukloniti tek nakon što Srbija bude priznala suverenitet Kosova, zaključuje Forin polisi.

Palmer će zadržati svoj trenutni posao zamenika pomoćnika državnog sekretara koji nadgleda regiju Balkana i Egeja.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track