Ban Ki-mun danas sa Nikolićem, Dačićem i Jeremićem

Ban Ki-mun danas sa Nikolićem, Dačićem i Jeremićem

Politika -
Očekuje se da će znatna pažnja u razgovorima Ban Ki-muna sa zvaničnicma Srbije biti posvećena Kosovu, na kojem će generalni sekretar UN posetiti pripadnike misije svetske organizacije

BEOGRAD - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun danas dolazi u prvu posetu Beogradu, u okviru koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, mandatarom za sastavljanje nove vlade Ivicom Dačićem i odlazećim šefom diplomatije Vukom Jeremićem, koji najesen preuzima funkciju predsedavajućeg Generalne skupštine UN.

Očekuje se da će znatna pažnja u razgovorima Ban Ki-muna sa zvaničnicma Srbije biti posvećena Kosovu, na kojem će generalni sekretar UN posetiti pripadnike misije svetske organizacije.

Poseta generalnog sekretara UN regionu je dobila i kontroverznu notu zahvaljujući njegovoj odluci da poseti i Prištinu, iako Kosovo nije članica UN.

Kada je pre nekoliko nedelja najavljeno da će generalni sekretar UN posetiti i Prištinu, oglasio se predsednik Srbije Nikolić, rekavši da bi Ban trebalo da se izjasni da li obilazi samo predstavnike UN na Kosovu ili odlazi na Kosovo za koje misli da može da bude zasebna država. Ministar Jeremić je poručio da je dobrodošao da poseti čitavu teritoriju Srbije.

I mandatar Dačić je konstatovao da je poseta generalnog sekretara UN Srbiji od "vrhunskog političkog značaja" i da očekuje da se on prilikom posete Kosovu i Metohiji ponaša u skladu sa statusom koji pokrajina ima u svetskoj organizaciji.

Ban je kasnije, u intervjuu sa dopisnicima balkanskih medija akreditovanim u SAD, pojasnio: "Moja poseta Kosovu će se odvijati u širem kontekstu moje posete regionu, i ona će biti u skladu sa Rezolucijom 1244".

Generalni sekretar UN je dodao da UN na Kosovu ima misiju i da je njegova dužnost da se sretne sa ljudima iz te misije.

Ban će se, kako je planirano, na Kosovu susresti sa predstavnicima UNMIK-a, međunarodnih i regionalnih organizacija, kao i sa predstavnicima kosovskih vlasti.

Predviđeno je da Ban na Kosovu poseti srpski manastir Visoki Dečani, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, kao i Prizren. Generalni sekretar UN će u Srbiju doputovati iz Crne Gore, pre koje je boravio u Sloveniji i Hrvatskoj, a posle Beograda i Prištine posetiće Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

Banova poseta području bivše Jugoslavije je zapravo prva poseta jednog generalnog sekretara UN zemljama proisteklim iz države koja je bila jedan od osnivača UN 1945. godine, a jedina država sa ovih prostora u kojoj je već boravio je Slovenija.

Nakon početka sukoba na prostorima bivše države, Savezna Republika Jugoslavija nije od 1992. bila članica UN, da bi u svetsku organizaciju bila vraćena 1. novembra 2000. godine, posle demokratskih promena.

Đurić: Sa Banom o afirmaciji uloge UNSavetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je da će u razgovorima sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki-munom biti istaknuta privrženost Srbije principu mirnog rešavanja konflikata - i kada je reč o Kosovu i Metohiji ali i na svim drugim spornim tačkama u svetu."Kao zemlja koja ove godine predsedava Generalnom skupštinom UN, naglasićemo i našu spremnost da radimo na afirmaciji uloge samih Ujedinjenih nacija u rešavanju konflikata", rekao je Đurić gostujući na RTS-u i istakao da je neophodno da u Srbiji bude postignut državni konsenzus o tome šta su nacionalni i državni ciljevi i šta je naša vizija u vezi sa Kosovom i Metohijom."Imali smo situaciju da Priština tačno zna šta hoće, a da nije sasvim jasno šta je stav Beograda. To mora da se promeni a predsednik Nikolić će okupiti oko sebe sve značajne političke i šire društvene činioce", rekao je Đurić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track