Najnovije vesti

LINTA RAZOTKRIO IZETBEGOVIĆA: Bakir nije odustao od ratnih ciljeva njegovog oca Alije, želi da očisti sve Srbe uz Drinu
Foto: Zorana Jevtić, EPA

reagovanje

LINTA RAZOTKRIO IZETBEGOVIĆA: Bakir nije odustao od ratnih ciljeva njegovog oca Alije, želi da očisti sve Srbe uz Drinu

Politika

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je danas da su zaključci koje je usvojio Glavni odbor Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića još jedan dokaz da najveća bošnjačka stranka vodi "destruktivnu i štetnu politiku" koja preti miru i stabilnosti u BiH.

Linta smatra da SDA i njen predsednik Bakir Izetbegović nisu odustali od svoje ratne politike i političkih ciljeva iz "Islamske deklaracije" Alije Izetbegovića.

On je u saopštenju povodom zaključaka koji se odnose na srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika ocenio da su iznete "teške laži u vezi sa bošnjačkim povratnicima u Podrinje, tzv. bosanskim jezikom, tzv. genocidom, karakterom rata, osnivačima Republike Srpske".

U saopštenju Linta ukazuje da činjenice pokazuju da je cilj muslimanske politike u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i u "otadžbinskom ratu" bio etničko čišćenje Srba uz Drinu.

"SDA svojim nerazumnim insistiranjem da članstvu BiH u NATO-u destabilizuje političku situaciju zarad svojih stranačkih i drugih interesa. Ako SDA iskreno želi formiranje vlasti na nivou BiH onda treba da poštuje stav Republike Srpske o vojnoj neutralnosti koji je potvrđen Rezolucijom Narodne Skupštine Republike Srpske i da odustane od slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u središte NATO-a", navodi Linta.

On smatra i da ključnu ulogu u rešenju političke krize u BiH imaju zapadni centri moći koji mogu da utiču na SDA i druge bošnjačke partije da odustanu od destruktivne politike koja nije u interesu nikome, a posebno ne bošnjačkom narodu.

Glavni odbor SDA BiH, Bakira Izetbegovića, usvojio je juče osam zaključaka od kojih se većina odnosi na politiku koju vodi srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD, Milorad Dodik, te pozivaju OHR, međunarodnu zajednicu i garante Dejtonskog sporazuma da zauzmu odlučniji stav prema, kako kažu, destruktivnoj politici koja bi mogla ugroziti mir u BiH i regionu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...