Najnovije vesti

PREMIJERKA SE SASTAJE SA NAJVIŠIM ZVANIČNICIMA: Brnabićeva danas i sutra u poseti Luksemburgu
Foto: Printscreen

učestvuje i na ekonomskom forumu

PREMIJERKA SE SASTAJE SA NAJVIŠIM ZVANIČNICIMA: Brnabićeva danas i sutra u poseti Luksemburgu

Politika

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boravi od danas u dvodnevnoj poseti Luksemburgu, tokom koje će se sastati s najvišim zvaničnicima te zemlje i učestvovati na Ekonomskom forumu Srbija-Luksemburg.

 

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, premijerka boravi u Luksemburgu na poziv predsednika vlade Gzavijea Betela, koji će srpskoj premijerki upriličiti svečani doček sa vojnim počastima na Trgu Klerfonten u Luksemburgu.

 

Teme razgovora dvoje premijera biće bilateralni odnosi, kao i evropske integracije i odnos između Evropske unije i Zapadnog Balkana.

 

Kako je ranije najavljeno, premijeri će nastaviti razgovore o konkretnim oblastima saradnje, započetim tokom nedavne posete luksemburškog premijera Beogradu.

 

Tada su se premijeri saglasili da dve zemlje imaju veoma dobre odnose i da dele stav da bez stabilnog i mirnog Balkana nema ni stabilne i mirne Evrope, a da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji.

 

Poručili su i da su za obe vlade prioriteti digitalizacija, obrazovanje, transformacija ekonomije u ekonomiju zasnovanu na inovacijama, znanju, nauci i kreativnosti, kao i euprava, kao najbolji način borbe protiv korupcije.

Kancelarije za IT dve vlade već sarađuju, a Luksemburg pruža i finansijsku podršku.

 

Nakon sastanka s Betelom, srpska premijerka će govoriti na Ekonomskom forumu Srbija-Luksemburg, čiji je fokus digitalizacija i razmena iskustva u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

 

Na forumu će govoriti i premijer Betel, kao i predsednik Privredne komore Luksemburga Lik Friden.

 

Na marginama foruma biće potpisan Memorandum o razumevanju između Privredne komore Luksemburga i Privredne komore Srbije, a biće predstavljeni i privredni potencijali Srbije, kao i potencijali u oblasti informacionih tehnologija.

Premijerka i srpska delegacija obići će i Startap centar u okviru Privredne komore Luksemburga.

 

Predsednica vlade će se sastati i s velikim vojvodom Anrijem i predsednikom Donjeg doma parlamenta Fernanom Etgenom, a sa gradonačelnicom Luksemburga Lidi Puafe obići će Srpski kulturni centar u tom gradu.

 

Ana Brnabić će u utorak obići kompaniju Jiway, proizvođača softvera, koja posluje i u Srbiji od 2016. godine, a uveče će s premijerom Betelom prisustvovati utakmici Srbija-Luksemburg na stadionu "Žozi Bartel" u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...