DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE JEDINI NAČIN DA GRAĐANI NASTAVE PUT KA EU! Premijer Luksemburga Brnabićevoj: Podržaćemo Srbiju svim snagama, OSIM U JEDNOM SLUČAJU! (FOTO)
Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

saradnja dve zemlje

DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE JEDINI NAČIN DA GRAĐANI NASTAVE PUT KA EU! Premijer Luksemburga Brnabićevoj: Podržaćemo Srbiju svim snagama, OSIM U JEDNOM SLUČAJU! (FOTO)

Politika -

Premijer Luksemburga Gzavije Betel izjavio je danas da je važno da Beograd i Priština nastave razgovore i postignu kompromis, ističući da je dogovor dve strane važan za mir i njihov put ka EU.

Betel je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić rekao da Srbija i Balkan imaju ključnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti na kontinentu što se, kako je naglasio, ne sme uzimati zdravo za gotovo.

- Dogovor između Srbije i Kosova je važan za građane te dve zemlje. Važno je da se nastavi put ka EU i osigura mir za vaše zemlje, i da postignu kompromis kako bi mogle da se približe jedna drugoj, rekao je Betel.

foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

On je naglasio da je Luksemburg dugogodišnji partner Srbije i da je uvek podržavao evropski put naše zemlje.

Podsetio je da je članstvo u EU deklarisani cilj Srbije i pozdravio napore sprskih vlasti u tom pravcu.

On je naglasio reforme koje Srbija sprovodi moraju da idu i u pravcu unapređenja vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i slobodi govora.

foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Betel je dodao da je Luksemburg jedan od najznačajnijih stranih direktnih investitiora u Srbiji, kao i da našoj zemlji pruža podršku u drugim oblastima, kao što je informatičko-tehnički razvoj, javna uprava, finansijski sektor...

- Ubeđen sam da možemo da nađemo dalji potencijal za saradnju, naročito u polju ICT i digitalnog sektora, koji se ubrzano razvija u Srbiji, rekao je Betel.

On je rekao da su obe zemlje posvećene razvoju digitalnih inovacija u korist njihovih građana, čemu će dodatno doprineti potpisivanje memoranduma o saradnji privrednih komora dve zemlje.

Premijer Luksemburga ukazao je da poseta Brnabić dolazi u "posebnom trenutku za našu zemlju", kada se obeležava 75 godina od oslobođenja Luksemburga od nacističkog režima.

On je ukazao da se treba podsetiti kako je došlo do zločina u Drugom svetskom ratu kako se oni nikad ne bi ponovili.

Betel je rekao da Brnabić boravi u Luksemburgu ne samo kao gost, već prijatelj te zemlje, ističući da su odnosi Luksemburga i Srbije zasnovani na uzajamnom poverenju i poštovanju.

- Srbija će ostati važan partner i dobar prijatelj Luksemburgu, poručio je on.

Premijer Luksemburga se, ipak, našalio da će uskratiti podršku Srbiji tokom predstojeće fudbalske utakmice reprezentacija dve zemlje.

- Kada se sretnemo na stadionu, ta podrška od 90 odsto opašće na nula, rekao je Betel.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track