Najnovije vesti

NEOPHODAN JE ZAJEDNIČKI ODGOVOR NA BEZBEDNOSNE IZAZOVE: Dačić na konferenciji OEBS u Bratislavi
Foto: Tanjug/sava Radovanović

spoljna politika

NEOPHODAN JE ZAJEDNIČKI ODGOVOR NA BEZBEDNOSNE IZAZOVE: Dačić na konferenciji OEBS u Bratislavi

Politika

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas na Konferenciji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Bratislavi da aktuelni bezbednosni izazovi ne poznaju nacionalne granice, te da je prioritet svih zemalja da osmisle zajednički nastup kako bi se suprotstavile fenomenima koji ugrožavaju mir, stabilnost i napredak društava.

- Reforma sektora bezbednosti je tema koja sve više dobija na značaju. Rastući bezbednosni izazovi sa kojima se svakodnevno suočavamo, a posebno oni koji su trans-nacionalnog karaktera, zahtevaju sveobuhvatan odgovor bezbednosnog sektora kako na nacionalnom, tako i na regionalnom i globalnom planu, poručio je Dačić na konferenciji u Bratislavi.

Prema njegovim rečima, jačanje sposobnosti nacionalnih bezbednosnih sektora za efikasno reagovanje na izazove poput terorizma i nasilnog ekstremizma, trans-nacionalnog organizovanog kriminala, trgovine ljudima i narkoticima, kao i na izazove na planu sajber bezbednosti, traži posvećenost, upornost i rešenost svih relevantnih aktera društva.

- Preduslov za zajedničke aktivnosti, koje bi doprinele izgradnji mira i stabilnosti na regionalnom i globalnom planu, je na prvom mestu stvaranje efikasnih i pouzdanih nacionalnih bezbednosnih sektora, podvukao je Dačić.

Uveren je da, kaže, OEBS kao regionalna bezbednosna organizacija i platforma za dijalog država učesnica i partnera za saradnju, poseduje ogroman potencijal da obezbedi inkluzivan i holistički pristup procesu upravljanja i reforme sektora bezbednosti.

- Pored principa i obaveza koje su preuzele države učesnice OEBS i koji predstavljaju kvalitetan okvir za promociju i sprovođenje koncepta reforme sektora bezbednosti, Organizacija poseduje i komparativnu prednost u vidu misija na terenu, koje pružaju značajnu podršku državama učesnicama u mnogim segmentima reformi, poput reforme policije i pravosuđa, jačanja kapaciteta za borbu protiv terorizma, borbu protiv korupcije i upravljanje granicama, naveo je Dačić.

Dodaje da aktivnosti misija obuhvataju i pomoć državama u procesima kreiranja nacionalnih strategija i politika, unapređenja zakonodavnih okvira, jačanja kontrole rada bezbednosnih struktura, poboljšanja koordinacije rada različitih organa, obrazovanja i obuke kadrova i nadgledanja ostvarenih rezultata.

- Iz dugogodišnjeg iskustva u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji, koja traje gotovo dve decenije, smatram da misije OEBS na terenu treba da nastave da igraju značajnu ulogu u oblikovanju dugoročno održivog bezbednosnog sektora u državama učesnicama kroz podršku institucijama u reformskom procesu, vodeći pri tome računa o specifičnim potrebama svake države, rekao je Dačić.

U Srbiji, kazao je on, upravljanje i reforma sektora bezbednosti predstavlja važan segment sveobuhvatnih reformskih procesa u društvu.

- Ova reforma za cilj ima uspostavljanje i razvoj bezbednosnog sistema koji omogućava mir, stabilnost i prosperitet naše države i njenih građana i garantuje poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava, naveo je ministar.

Podsetio je da je Srbija jedan od osnivača i članica OEBS Grupe prijatelja upravljanja i reforme sektora bezbednosti od njenog osnivanja 2014. godine.

Istakao je i da Srbija pridaje izuzetan značaj učešću u misijama i operacijama UN i EU, u kojima pripadnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i MUP  dobijaju priznanja.

Kaže i da napori Srbije da poveća svoje učešće u civilnim misijama, kao što je Specijalna posmatračka misija OEBS u Ukrajini, potvrđuje spremnost naše zemlje da deli odgovornost i teret u izgradnji mira i stabilnosti svuda gde je to potrebno, poštujući međunarodno pravo i priznate univerzalne standarde.

- Naša aktivnost i konstantna posvećenost reformi sektora bezbednosti ukazuje na spremnost da nastavimo da ulažemo napore u promociju ovog koncepta, jer duboko verujemo da je uređen sektor bezbednosti jedan od najvažnijih elemenata za dobro upravljanje državom u celini, istakao je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...