KULTURA JE MOST KOJI SPAJA DVA NARODA: Vučić sa direktorom pekinškog Muzeja Zabranjeni grad (FOTO)
Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

dva miliona eksponata

KULTURA JE MOST KOJI SPAJA DVA NARODA: Vučić sa direktorom pekinškog Muzeja Zabranjeni grad (FOTO)

Politika -

Predsednik Srbije sastao se danas sa Vang Ksudongom, direktorom pekinškog Muzeja Zabranjeni grad, jednim od najvažnijih muzeja u Kini i svetu, koji sadrži skoro dva milona eksponata.

Vučić i Vang su razgovarli o saradnji Srbije i Kine, kao i o korišćenju kineskih iskustava i tehnologija u digitalizaciji kulturnog nasleđa, a tokom susreta dogovorena je i razmena izložbenih postavki i eksponata Narodnog muzeja u Beogradu i Muzeja Zabranjeni grad u Pekingu.

Predsednik je naglasio da je poseta direktora Vanga dodatni impuls za razvoj saradnje između srpskih i kineskih inovatora i stručnjaka u razvoju novih tehnologija i rešenja za zaštitu i digitalizaciju bogatog kulturnog nasleđa Srbije i Kine.

- Saradnja u oblasti kulture predstavlja most koji povezuje i zbližava narode i doprinosi boljem međusobnom razumevanju. Vaša poseta Srbiji ima veliki značaj u smislu daljeg obogaćivanja ne samo kulturne saradnje između naših zemalja, već i ukupnog strateškog partnerstva Srbije i Kine, istakao je Vučić, a navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima.

Vang je naglasio da je veoma privržen Srbiji i posvećen razvoju saradnje i učvršćivanju prijateljstva sa Srbijom.

On je uputio poziv srpskim stručnjacima da sa kineskim kolegama rade na izučavanju tehnologija u Muzeju Zabranjeni grad.

Sastanku su prisustvovali i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track