PROMENE U 30 AMBASADA SRBIJE: Milenkovićeva nova ambasadorka u Hagu, Goran Bradić u Bernu
Foto: Dado Đilas

srpsku diplomatiju očekuju velike promene

PROMENE U 30 AMBASADA SRBIJE: Milenkovićeva nova ambasadorka u Hagu, Goran Bradić u Bernu

Politika -

Doskorašnja pomoćnica ministarke za evropske integracije Ksenija Milenković biće nova ambasadorka Srbije u Hagu, dok će novi ambasador u Bernu biti Goran Bradić.

Ksenija Milenković već je dobila agreman holandskih vlasti za stupanje na novu dužnost, a na tom mestu zameniće Mariju Bošković koja je bila privremeni otpravnik poslova.

Spekulisalo se da bi Milenkovićeva mogla da ode u Španiju, ali se ispostavilo da je ta vest neosnovana, pa će naredni mandat provesti u Holandiji. Ona je nekadašnja funkcionerka G17 plus i bliska saradnica nekadašnjeg ministra Mlađana Dinkića. Iz politike je izašla 2006. godine kada je napustila pomenutu organizaciju, a 2015. godine Vlada Srbije imenovala je za šefa Kancelarije za evropske integracije. Poslednjih godina bila je pomoćnica ministarke za EU Jadranke Joksimović.

Na mesto ambasadora u Bernu odlazi Goran Bradić koji je jedno vreme proveo u ambasadi naše zemlje u Beču. Iz Berna je prethodno u Berlin otišla Snežana Janković.

Kako je najavio ministar Ivica Dačić, srpsku diplomatiju očekuju velike promene. Do kraja godine biće zamenjeno oko trideset ambasadora.

- Biće opozvani svi kojima je istekao četvorogodišnji mandat i na njihova mesta imenovaće se novi - rekao je Dačić u julu.

Nakon toga, Miroslav Lazanski otišao je u Moskvu gde je zamenio Slavenka Terzića, a bivši sekretar MUP-a i funkcioner SNS Vladimir Božović preuzeo je ambasadu u Podgorici.

Srbija ima 69 ambasada, u 27 država diplomatama je istekao četvorogodišnji mandat, dok se rok službe završio i ambasadorima pri UN i NATO u Njujorku. Mandat je okončan ambasadorima u Izraelu, Indiji, Japanu, Kanadi, Kini, Kongu, Koreji, Kuvajtu, Angoli, Argentini, Albaniji, Australiji, Belorusiji, Brazilu, Bugarskoj, Meksiku, Mjanmaru, Rumuniji, Ukrajini, Češkoj, Makedoniji, Maroku i Tunisu. U pojedinim od ovih ambasada diplomate su već dva mandata, kao što je slučaj sa Tiranom.

Dačić traži pojačano angažovanje

Poslednjih meseci Ivica Dačić je u Beogradu u više navrata razgovarao sa našim ambasadorima i informisao ih o stanju na Kosovu i potezima Prištine. Dačić im je preneo o čemu je razgovarao sa zvaničnicima drugih zemalja. On je ambasadorima ponovio koji su spoljnopolitički prioriteti i naložio im "pojačano angažovanje" u skladu sa nacionalnim interesima Srbije.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track