Najnovije vesti

razgovarali u 4 oka

VUČIĆ IZ VATIKANA POSLE SASTANKA SA PAPOM: Mnogo toga sam naučio, mnogo pametnog čuo, srećan sam što smo razgovarali! Govorio sam o Kosovu, Vatikan želi razgovor i mirno rešenje! Pogledajte i šta je ko dobio na poklon (FOTO)

Politika

VATIKAN - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se, posle razgovora u četiri oka s papom Franciskom u Vatikanu, obratio javnosti. 

 

On je u TV obraćanju uživo rekao da je srećan što se sreo i razgovarao sa papom Franciskom, da je mnogo toga naučio i mnogo pametnog čuo.

 

 

- Srećan sam što sam razgovarao sa njim. Ja sam govorio o Kosovu i popravljanju odnosa sa Hrvatima... Vatikan želi razgovor i mirno rešenje kad je reč o Kosovu, a razgovarali smo i o katoličkoj zajednici u Srbiji, preneo sam mu pozdrave patrijarha Irineja - rekao je Vučić dodavši da je kod pape video iskrenu brigu o narodu u Srbiji. On je naglasio i da je srećan što je danas u Vatikanu čuo mnogo lepih reči o Srbiji. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu sa Nјegovom svetošću papom Franciskom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji. Predsednik Vučić je naglasio da je saradnja između Republike Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje. On je rekao da je Srbija dugoročno opredelјena da neguje i unapređuje odnose sa Svetom Stolicom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavlјanja naših diplomatskih odnosa. Tokom susreta, predsednik Vučić je istakao da odnose Republike Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih lјudskih prava. S tim u vezi, predsednik Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO. „Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemelјenu na poštovanju međunarodnog prava“, naglasio je predsednik Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete Stolice po tom pitanju. „Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavlјaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje. Naša strana nastavlјa sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isklјučivo putem dijaloga. Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor“, naglasio je predsednik Vučić. Tokom razgovora sa Nјegovom svetošću papom Franciskom, predsednik Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj Stolici i papi Francisku na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

 

Vučić je izjavio danas da Vatikan vodi ozbiljnu politiku i da će čuvati svoje pozicije i po pitanju Kosova i Metohije.

 

"To je ono što mogu da kažem i što je važno za građane", rekao je Vučić upitan koliko je, posle sastanka sa papom Franciskom, siguran da Vatikan neće promeniti svoj stav po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavinosti Kosova. On je ponovio da da Vatikan želi razgovore i mirno rešenje između Srba i Albanaca.

"SPC se pita za posetu pape Srbiji, ja bih voleo"

 

Vučić izjavio je danas da bi voleo da papa poseti Srbiju, ali je podsetio da je za to potrebna saglasnost Srpske pravoslavne crkve. Vučić je na pitanje novinara da li je razgovarao sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom o dolasku u Srbiju rekao: "Vi ste pitali mene kao predsednika Srbije i ja bih voleo da papa poseti Srbiju, ali, za to je potrebna saglasnost SPC, kao što znate, tako da je to pitanje za našu crkvu", rekao je Vučić.

Dodao je da je preneo pozdrave papi od našeg patrijarha Irineja i da će po povratku preneti pozdrave pape patrijarhu Irineju. Predsednik Srbije je rekao da papa izuzetno ceni našeg patrijarha Irineja i da mu je to tokom razgovora u dva ili tri navrata ponovio.

 

Razmenili poklone

 

Na pitanje kakav je poklon naša delegacija spremila domaćinu papi i da li je predsednik dobio neki dar od njih, Vučić je otkrio da su papi poneli nešto za šta su sigurno znali da nema, a da je on na poklon dobio posebno pero kojim su ukrašavani stubovi u Vatikanu.

 

 

Sastankom je dominirala tema Kosova, čiju jednostrano proglašenu nezavisnost Sveta stolica nije priznala. 

 

(Kurir.rs/TV Pink)

 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...