BORBA DO POSLEDNJE SEKUNDE! Stefanović: Srbija ima JAKE argumente protiv prijema Kosova u Interpol
Foto: AP/Darko Vojinović

pravo i pravda

BORBA DO POSLEDNJE SEKUNDE! Stefanović: Srbija ima JAKE argumente protiv prijema Kosova u Interpol

Politika -

Na predstojećoj Generalnoj skupštini Interpola, na kojoj će se četvrti put naći zahtev Prištine za prijem u članstvo te svetske policijske organizacije, tri ključna argumenta Beograda biće da bi takva odluka bila kršenje međunarodnog prava, statuta samog Interpola i da bi otvorila političke zloupotrebe.

Ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića izjavio je da su sve činjenice potpuno na strani Srbije i da će se Beograd boriti svim sredstvima protiv prijema tzv. Kosova.

Stefanović, koji će predvoditi delegaciju Srbije na sednici Generalne skupštine interpola sredinom oktobra u Čileu, kazao je da Srbija ima čvrste i neoborive policijske, pravne i političke argumente koji nedvosmisleno ukazuju da tzv. država Kosovo ne može biti primljena u Interpol.

- Ali smo naravno svesni da je pred nama teška borba čiji izhod ne možete prognozirati sa sigurnošću i zato ništa ne smemo prepustiti slučaju. Moramo dati sve od sebe u toj borbi, bukvalno do poslednje sekunde, naglašava Stefanović.

foto: Marina Lopičić

On navodi da je Srbija diplomatsku borbu protiv ovogodišnjeg zahteva Prištine odmah započela po završetku prošlogodišnjeg glasanja u Dubaiju, kada je po treći put odbijen zahtev tzv. Kosova za prijem u Interpol.

- Od tada do danas gotovo da ne postoji sastanak sa ambasadorima u Beogradu niti s ministrima unutrašnjih poslova koji su dolazili u posete Srbiji, a bilo ih je na desetine, na kojem nisam razgovarao o našim argumentima protiv zahteva tzv. države Kosovo. Naša diplomatska ofanziva je intenzivna i mi razgovaramo i razgovaraćemo sa predstavnicima svih zemalja o ovoj temi do poslednjeg trenutka, dodaje Stefanović.

On dodaje da je u martu uputio pisma generalnom sekretaru, predsedniku i članovima Izvršnog komiteta Interpola.

Prema njegovim rečima, samo razmatranje zahteva Prištine predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava, počev od Rezolucije 1244 SB UN, kao i pravila samog Interpola, koja jasno propisuju da samo države članice i posmatrači UN mogu biti članice Interpola.

- Od glasanja u Dubaiju, kada je zahtev odbijen, nisu se dogodile nikakve promene. Jedina promena upravo ide u prilog stavovima Srbije i ogleda se u porastu broja država koje su povukle priznanje tzv. države Kosovo, naglasio je Stefanović.

Srpski ministar kaže da bi eventualni prijem Prištine doveo do brojnih političkih zloupotreba Interpola, kao i da je uoči prošle Generalne skupštine u Dubaiju upozoravao na opasnost da bi eventualnim prijemom Prištine baza podataka Interpola mogla dospeti u ruke kriminalaca i terorista.

- Čuli smo i od američkih stručnjaka za bezbednost da se na ovoj teritoriji slobodno kreće oko 250 boraca ISIS-a (Islamske države), povratnika sa ratišta i da prištinske vlasti nemaju nikakvu nameru da ih sankcionišu, rekao je Nebojša Stefanović.

Sednica Generalne skupštine Interpola će se održati od 15. do 18. oktobra u glavnom gradu Čilea.

(Kurir.ra/Blic/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track