NEMAČKA ŠTAMPA O NAŠOJ DIPLOMATSKOJ POZICIJI: EU smetaju dobri odnosi Srbije sa Istokom i Zapadom
Foto: Shutterstock

Analiza

NEMAČKA ŠTAMPA O NAŠOJ DIPLOMATSKOJ POZICIJI: EU smetaju dobri odnosi Srbije sa Istokom i Zapadom

Politika -

Nemci pišu da vodimo politiku „jahanja na dva konja“, a posebno im smeta veza s Moskvom. Analitičari pak ocenjuju da smo na takvom mestu koje nam obezbeđuje dobru saradnju sa svima

Evropskoj uniji smeta to što Srbija ima dobre odnose i sa Istokom i sa Zapadom!

Naime, kako piše nemački list Tagesšpigl, Srbija politički i ekonomski pokušava da balansira na žici između Istoka i Zapada, što je politika „jahanja na dva konja“, koja ne nailazi na oduševljenje u Briselu. - Među partnerima iz EU intenzivno očijukanje Beograda s Moskvom žanje kritike - navodi berlinski dnevnik dodajući da je na to upozorio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister, poručujući da, onog dana kada uđe u EU, Srbija mora da napusti druge sporazume, naročito onaj koji planira da potpiše sa Evroazijskom unijom.

Istraživanje nemačkog lista pokazuje da trgovinska razmena sa zemljama EU čini 63,2 odsto srpske razmene, dok sa pet zemalja Evroazijske unije taj postotak iznosi tek 7,5 odsto.

foto: Screenshot

Izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica kaže da Srbija samo koristi svoj položaj kako bi imala dobre odnose sa svim velikim silama: - Srbija je jedna od retkih država u Evropi koja je poslednjih godina zadržala i unapredila odnose sa Ruskom Federacijom, tu je i snažno partnerstvo sa Kinom... Mora da koristi svoj geografski položaj da unapređuje svoje odnose sa svim velikim silama, a svoju spoljnu politiku će uskladiti sa EU tek kad završi pregovore i postane član - istakao je Zubenica.

Kurir.rs/K. V. Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track