DAČIĆ SA ZVANIČNIKOM NATO: Opredeljeni smo za unapređenje partnerske saradnje
Foto: TANJUG / MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA,OGNJEN STEVANOVIĆ

sastanak u beogradu

DAČIĆ SA ZVANIČNIKOM NATO: Opredeljeni smo za unapređenje partnerske saradnje

Politika -

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i predsedavajući Vojnom komitetu NATO, vazduhoplovni maršal Stjuart Pič danas su na sastanku u Beogradu istakli da Srbija i NATO dele interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu, kao i opredeljenje za dalje unapređenje partnerske saradnje i izgradnje medjusobnog poverenja u svim oblastima od zajedničkog interesa, saopšteno je iz Dačićevog Ministarstva.

foto: TANJUG / MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA,OGNJEN STEVANOVIĆ

Dve strane su izrazile zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga na najvišem i drugim nivoima, kao i praktičnom saradnjom u brojnim oblastima u okviru programa Partnerstvo za mir. Posebno je istaknut značaj skorog okončanja procedure usvajanja novog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) izmedju Srbije i NATO-a, navodi se u saopštenju.Maršal Pič je izrazio je zadovoljstvo dostignutim nivoom partnerske saradnje Srbije i NATO, i naglasio rešenost i spremnost za njeno dalje unapredjenje.

On je posebno naglasio posvećenost NATO daljem angažovanju na Кosovu kroz Misiju КFOR, u skladu sa mandatom dodeljenim Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a u cilju obezbeđivanja sigurnog i bezbednog okruženja za sve stanovnike na Кosovu.

foto: TANJUG / MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA,OGNJEN STEVANOVIĆ

Maršal Pič je istakao spremnost za dalje unapređenje dijaloga i saradnje КFOR-a i vojnih struktura NATO sa Vojskom Srbije.

Dačić je rekao da Srbija, sprovodeći politiku vojne neutralnosti, nastoji da bude pouzdan i odgovoran partner u očuvanju mira i bezbednosti u regionu, kao osnovnog uslova za napredak regiona u celini, navodi se u saopštenju.

foto: TANJUG / MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA,OGNJEN STEVANOVIĆ

Govoreći o pitanju Kosova, kao najvažnijeg političko-bezbednosnog izazova za Srbiju, Dačić je preneo da je izuzetno važno da se mandat Misije КFOR-a ostvari u punom obimu, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 i Vojno-tehničkim sporazumom, kao i da Misija КFOR-a ostvari svoju ulogu glavnog garanta očuvanja mira i bezbednosti na Kosovu, kao i zaštite srpskog stanovništva i njegovog kulturnog i religijskog nasleđa na Кosovu.

foto: TANJUG / MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA,OGNJEN STEVANOVIĆ

Dačić je rekao da Srbija ostaje posvećena postizanju kompromisnog i održivog rešenja za pitanje Кosova koje bi obezbedilo trajni mir i stabilnost čitavog regiona.

U razgovoru je ocenjeno pozitivno aktivno učešće Srbije i doprinos u oblastima borbe protiv terorizma, reagovanja u vanrednim situacijama u slučaju prirodnih i drugih katastrofa, kao i suočavanja sa aktuelnim regionalnim i globalnim bezbednosnim izazovima i pretnjama.

Sastanku je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track