NEOPHODNO REŠAVANJE PROBLEMA KIM! Merkel posle razgovora sa Brnabićevom: Nemačka će nastaviti da podržava razvoj Srbije, NEMA ROKOVA za pristupanje EU
Foto: Pritnscreen/RTS

berlin

NEOPHODNO REŠAVANJE PROBLEMA KIM! Merkel posle razgovora sa Brnabićevom: Nemačka će nastaviti da podržava razvoj Srbije, NEMA ROKOVA za pristupanje EU

Politika -

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas, nakon razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, da bi trebalo nastaviti proces rešavanja problema Kosova i Metohije i dodatno ga unaprediti, kako bi bilo postignuto rešenje.

Merkel je rekla na konferenciji za medije da je sa Brnabić razgovarala i o situaciji u regionu i saradnji i istakla da je raduje što se Berlinski proces pokazao kao veoma koristan i doveo do velikih mogućnosti i aktivnosti saradnje.

Ona je istakla da postoji dobra bilateralna saradnja dve zemlje i da u Srbiji posluje 400 nemačkih preduzeća sa 60.000 zaposlenih, kao i da je Nemačka značajan trgovinski partner Srbije.

- Imamo veoma bliske odnose i želim da naglasim da premijerka Brnabić nije samo posvećana borbi protiv nezaposlenosti i rastu ekonomije Srbije i digitalnoj transformaciji, rekla je Merkel i dodala da Srbija po pitanju digitalizacije prednjači i da je to dobar signal mladim ljudima.

foto: Printscreen/RTS

To je investicija u budućnost, dodala je nemačka kancelarka.

Kaže da je sa Brnabić razgovrala i o civilnom društvu, pravosuđu i potreškoćama u toj oblasti, kao i o ustavnim reformama.

- Vidim volju da se stvari unaprede i to je usko povezano sa napretkom u procesu pristupanja ka EU, rekla je Merkel i istakla da je Srbija dosta napredovala i da je puno urađeno kada je reč o otvaranju pregovaračkih poglavlja.

Poručila je da će Nemačka kao partner i dalje podržavati razvoj Srbije i jačanje nemačko-srpskih odnosa i saradnje.

foto: Printscreen/RTS

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, na pitanje novinara da li Berlin i EU imaju neki rok do kada treba da se postigne sporazume Beograda i Prištine i da li i dalje važi za Srbiju okvirni datum za pristupanje EU - 2025. godina Žan Klod Junkera, izjavila da nema rokova i poručila: što pre to bolje.

- Nema rokova u kojima se neke stvari moraju završiti, ali što pre to bolje, rekla je Merkel.

Kaže da je njena poruka za sve koji žele da budu članica EU da je za to nekada potrebno malo više vremena, nekada manje, kao i da ne postoji limit ili ograničenje.

Merkel je naglasila da EU želi da se zadrži zamah u reformama i "da se zna da za pristupanje EU treba rešiti određene stvari u vezi sa Kosovom".

foto: Vlada Srbije, Slobodan Miljevic

- Što se tiče 2025. godine, nisam za to da se licitira nekim datumima i vremenima, već da sve zemlje kandidati ispunjavaju uslove za pristupanje, a ti preduslovi su vrlo jasni, rekla je kancelarka.

Dodaje da se i u okviru EU moraju sprovode određene reforme, kao i da se može govoriti o pristupanju EU samo ako Srbija ispunjava uslove.

- Ne mogu govoriti u kojoj godini će to biti, ali to nije ni važno, već je važno dokle je Srbija napredovala u svom razvoju, zaključila je Brnabić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track