EU ZA SRBIJU MIROVNI PROJEKAT! Brnabićeva: Nemačka doprinela stabilnosti Zapadnog Balkana
Foto: Pritnscreen/RTS

berlin

EU ZA SRBIJU MIROVNI PROJEKAT! Brnabićeva: Nemačka doprinela stabilnosti Zapadnog Balkana

Politika -

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Berlinu da evropske integracije ostaju strateški cilj Srbije i zamolila kancelarku Angelu Merkel za dalju podršku Nemačke evropskom putu Srbije, zahvaljujući na dosadašnjoj političkoj, finansijskoj, tehničkoj i stručnoj pomoći na tom putu.

Brnabić je navela da je za Srbiju Evropska unija, pre svega, mirovni projekat.

- Balkan ima svoje kompleksnosti i specifičnu težinu i dugoročni mir i stabilnost na Balkanu, čini mi se, doći će tek kada ceo Balkan postane deo EU i zato je Balkan važan za Uniju, rekla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji posle sastanka sa Merkel.

Brnabić je zahvalila Nemačkoj na dosadašnjoj pomoći i podršci.

- Znamo šta nam je činiti da ubrzamo naše reforme, da je poseban fokus na vladavini prava. Pričale smo i i ustavnim reformama, gde smo stali i šta moramo da uradimo, ali i o borbi protiv kriminala i korupcije, slobodi medija, medijskoj strategiji, radu u parlamentu, dijalogu sa opozcijiom i svemu onome što se tiče vladavine prava, rekla je Brnabić.

foto: Pritnscreen/RTS

Kada je reč o regionalnoj saradnji, Brnabić je uputila zahvalnost Merkelovoj što je tom pitanju 2014. godine dala snažnu podršku kroz pokretanje Brelinskog procesa.

Premijerka Srbije je istakla da se, uprkos izazovima i taksama Prištine na srpsku i robu iz BiH, koje su znatno poljuljale trgovinsku saradnju, upravo zahvaljujući Berlinskom procesu regionalna saradnja nije zaustavila.

Navela je da je zahvaljujući tom procesu potpisan Ugovor o transportnoj zajednici, čije je sedište otvoreno u Beogradu, te podsetila da je jedan od rezultata i opipljiv uspeh regionalen saradnje Sporazum o nižim cenama romingu koje važe od jula.

foto: Vlada Srbije, Slobodan Miljevic

U prilog značaja Berlinskog procesa, dodala je da je nedavno uspostavljen prvi integrisani granični prelaz između Srbije i Makedonije, da se radi na inrfastrukturnom povezivanju.

- Sve ovo je konkretan rezultat Berlinskog procesa, kao i formiranje Regionalne privredne komore, koja se trenutno jedina se trudi da pravi jedinstveno tržište, na čemu ćemo nastaviti da insistiramo, rekla je Brnabić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track