GUST RASPORED NA IST RIVERU: Vučić se sastao sa Micotakisom, razgovarao sa Anđelinom, sledi susret sa Angelom Merkel (FOTO)
Foto: Printscreen Instagram/Budućnost Srbije

Bilateralni susreti prvog radnog dana

GUST RASPORED NA IST RIVERU: Vučić se sastao sa Micotakisom, razgovarao sa Anđelinom, sledi susret sa Angelom Merkel (FOTO)

Politika -

NJUJORK - Prvi radni dan u okviru boravka predsednika Aleksandra Vučića Njujorku biće danas obeležen bilateralnim susretima sa svetskim zvaničnicima, među kojima je i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je taj sastanak i inicirala, zatim generalni sekretar UN, predsednici i premijeri više zemalja, diplomate i uticajni ljudi, koji su u Njujorku povodom jesenjeg zasedanja Generalne skupštine svetske organizacije.

U fokusu njegovih razgovora biće Kosovo i Metohija, a ti razgovori će, kako je uoči puta ocenio Vučić, biti veoma teški. Vučić će sutra imati sastanak i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

Predsednik Srbije će, takođe, prisustvovati otvaranju 74. zasedanja Generalne skupštine UN, u čijem fokusu će biti, pre svega, borba protiv klimatskih promena.

Sastanak sa Anđelinom Ajhorst

Delimično zvaničan, ali uvek prijateljski susret sa Anđelinom Ajhorst, direktorkom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Spoljnopolitičkoj službi EU (EEAS), napisao je Vučić na Instagram profilu Budućnost Srbije.

foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

Očekuju ga i razgovori sa premijerom Irske Leom Varadakarom, predsednikom Gvatemale Džimijem Moralesom, kao i sa vršiocem duznosti pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove u Stejt dipartmentu Filipom Rikerom. Na prijemu koji priređuju predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prvi potpredsednik Evropske komisije Frank Timermans i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, Vučić će imati priliku da razgovara o najaktuelnijim pitanjima Eu i Zapadnog Balkana.

Posle toga prisustvovaće i prijemu koji priređuje predsednik SAD Donald Tramp povodom 74. zasedanja Generalne skupštine UN.

Vučić sa Micotakisom, prvi susret sa novim grčkim premijerom

Vučić se sastao u Njujorku, oko ponoći po srednjeevropskom vremenu, sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom, što je njihov prvi susret od Micotakisovog izbora za predsednika vlade.

Sastanak sa Micotakisom jedan je u nizu bilateralnih susreta predsednika Srbije, koje će imati tokom boravka u SAD, gde učestvuje na 74. zasedanju Generalne skupštine UN.

Najavljujući razgovor sa grčkim premijerom, Vučić je uoči puta u Njujork rekao da je molba Srbije da Grčka ne prizna nezavisnost Kosova.

"On će želeti da čuje i albansku stranu, a naša molba grčkim prijateljima će biti da ne priznaju kosovsku nezavisnost", rekao je Vučić, koji je i sam najavio da

ga čekaju brojni susreti i teški razgovori, jer će glavna tema njegovih susreta biti Kosovo.

Inače, Vučić je odmah po objavljivanju rezultata parlamentarnih izbora u Grčkoj, početkom jula, razgovarao sa Micotakisom i čestitao mu pobedu.

foto: Printscreen Instagram/Budućnost Srbije

Vučić je tada izjavio da je Grčka Srbiji istinski prijatelj, da smo sa Aleksisom Ciprasom imali korektnu saradnju, a da veruje da sa Micotakisom ta saradnja može biti još bolja.

"Sa Ciprasom smo imali korektnu saradnju, a verujem da sa Micotakisom možemo da imamo još bolju. To je za Srbiju istinski prijateljska zemlja i narod i verujem da ćemo imati njihovu podršku i u narednom periodu", rekao je Vučić povodom pobede Nove demokratije, sestrinske partije SNS. Podsetio je da je Micotakis u novembru prošle godine bio u poseti SNS i da su oni i lični prijatelji.

Ludnica u Njujorku zbog svetskih lidera u UN, blokirano sve!

Generalna skupština UN, na koju je stižu zvaničnici iz oko 200 zemalja, brojne delegacije, saradnici, njihova obezbeđenja, od uzavrelog megalopolisa, kakav je Njujork, napravila je "pakao", za koji je, verovatno, najzaslužniji majstor velike scene, američki predsednik Donald Tramp.

On je sa svim svojim ljudima praktično blokirao grad na potezu između UN, gde je na kratko "uleteo" na sastanak o klimi na 15-tak minuta, i svoje kule "Tramp" na 5. aveniji, između 56. i 57. ulice, gde boravi tokom boravka u Njujorku. "Prilično je luda situacija. Većina ulica između 42. i 57. ulice su zatvorene... Za dve milje treba mi 45 minuta", požalio se jedan Njujorčanin televiziji CBS Njujork. Autobusi kasne i mnogi su se žalili toj televiziji da nisu uspeli da stignu ni na posao.

Sve je pomereno, sastanci se odlažu, kažu stanovnici Njujorka, čije se kancelarije nalaze u "srcu" grada, na Menhetnu i u okolnim delovima Njujorka, koji "gravitiraju" ka sedištu UN. Kako prenosi ta TV mreža, u gradu je bezbednost na najvišem nivou, a ulice se povremeno zatvaraju na istočnoj strani Menhetna, gde se nalazi i sedište UN.

Sjuzan Park, koja živi baš u tom delu grada, kaže da je gužva neuobičajeno velika, a da situaciju dodatno otežavaju bezbednosne provere ličnih dokumenata.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track